Jihadiştii de la Statul Islamic au câştigat jumătate de miliard de dolari din comerţul ilegal de petrol, vândut preşedintelui sirian Bashar al-Assad, dar şi Turciei, potrivit unui înalt oficial american.
„Ambele încearcă să se măcelărească reciproc. Cu toate acestea, sunt implicate într-un comerţ de milioane şi milioane de dolari. Volumele despre care vorbim şi sumele de bani despre care vorbim sunt foarte importante. O cantitate mult mai mare din petrolul SI ajunge la Al-Assad, faţă de cea consumată în zone aflate sub controlul organizaţiei jihadiste, iar o parte ajunge în regiuni kurde şi în Turcia”, a declarat la Londra, Adam Szubin, un subsecretar interimar pentru Terorism şi Informaţii Secrete Financiare din cadrul Departamentului american al Trezoreriei.
Statul Islamic este angajat în operaţiuni de comerţ cu petrol în valoare de 40 de milioane de dolari pe lună cu cele două regimuri de la Damasc şi Ankara, susţine oficialul american.
„Profitul cu petrol comercializat de ISIS ajunge în mai multe locuri. Nu este genul de presiune pe care o dorim atunci când vine vorba de tăierea fondurilor organizaţiei. Chiar trebuie să le distrugem infrastructura”, a spus acesta.
Szubin nu a lămurit dacă profitul lunar de 40 de milioane de dolari este valabil chiar pentru fiecare lună din ultimul an.
Turcia a doborât bombardierul rus pentru a proteja tranzacţiile ilegale cu petrol extras din zonele siriene şi irakiene aflate sub controlul reţelei teroriste Stat Islamic, acuza Vladimir Putin la sfârşitul lunii trecute.
„Am primit recent informaţii suplimentare care confirmă că petrol extras din zone aflate sub controlul organizaţiei teroriste Stat Islamic este transferat în Turcia la scară industrială. Avem toate motivele să suspectăm că doborârea avionului rus a fost motivată de intenţia securizării rutelor pentru tranzitul petrolului spre porturi turce”, susţinea Putin.
Relaţiile dintre Turcia şi Rusia au devenit tensionate după ce armata turcă a doborât, pe 24 noiembrie, un bombardier rus Suhoi Su-24 la frontiera cu Siria. Ankara susţine că avionul militar rus intrase câteva secunde în spaţiul aerian turc. Moscova a explicat că avionul nu a intrat deloc în spaţiul aerian turc, iar preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că incidentul va avea „consecinţe grave”. Cei doi piloţi ai avionului s-au catapultat, unul fiind împuşcat mortal de insurgenţi sirieni de etnie turcă, iar celălalt fiind salvat într-o operaţiune specială ruso-siriană.
Statele Unite şi NATO au criticat dur intervenţia rusă în Siria, iniţiată pe 30 septembrie pentru sprijinirea regimului de la Damasc. Turcia este unul dintre cei mai înverşunaţi adversari ai Administraţiei Bashar al-Assad, fiind suspectată că ajută insurgenţii sirieni şi chiar organizaţii teroriste care ocupă regiuni din Siria.
0 Comentarii