Iun 4, 2023, 01:03

STENOGRAME DNA despre Ghiță: „Mogulaşul cică, el împarte tot, el face tot, el…”

Referatul procurorilor DNA în dosarul în care au fost reținuți astăzi fostul vicepreședinte al CJ Prahova Adrian Semcu, și omul de afaceri Gheorghe Boeru, dosar în care este cercetat și Sebastian Ghiță, pus deja sub control judiciar, arată mecanismul prin care se aranjau licitațiile cu bani publici. 

Documentul DNA, publicat de jurnalista Sorina Matei, spune că „există un grup de interese în ceea ce priveşte activitatea derulată la nivelul SC HIDRO PRAHOVA SA, în special cu privire la implementarea proiectului cu finanţare europeană, format din Ghiţă Sebastian, Cosma Vlad Alexandru,În mod individual interese referitoare la activitatea SC HIDRO PRAHOVA SA  legată de proiectul cu finanţare europeană existau şi din partea lui Semcu Adrian, Roşca Mircea şi consilierul judeţean  Pătraşcu”

„Este evident faptul că valoarea foarte mare a proiectului, respectiv 200.000.000 euro, a stârnit interesul multora, inclusiv a celor menţionaţi mai sus. Se urmărea ca licitaţiile să fie câştigate de către societăţi agreate, dar ulterior, aproape oricare din societăţile participante ar fi câştigat procedurile de achiziţie, una din persoanele interesate tot avea o influenţă asupra reprezentanţilor acestora, influenţă care permitea obţinerea de avantaje patrimoniale prin diferite firme interpuse în circuitul banilor. Cei care hotărau cine câştigă lucrările în cadrul SC HIDRO PRAHOVA SA au fost Pantea Dumitru, Coman Mihail, Semcu Adrian şi Roşca Mircea. Constructorii plăteau comisioane pentru sprijinul acordat constând în atribuirea contractelor, semnarea contractelor şi începerea lucrărilor şi pentru efectuarea plăţilor”, explică procurorii.

„În luna ianuarie 2012, Semcu Adrian Emanuil a primit de la Boeru Gheorghe suma de 100.000 euro (din totalul sumei promise de 200.000 euro), pentru a-și exercita influența pe care o avea la nivelul funcționarilor publici din cadrul S.C. HIDRO PRAHOVA S.A., în vederea îndeplinirii de către aceștia a unor acte contrare îndatoririlor de serviciu care să aibă ca rezultat favorizarea Asocierii SC ROMAIR CONSULTING SRL – ADASA SISTEMAS SA Spania – SC HALCROW ROMÂNIA SRL Bucureşti în cadrul procedurii de achiziție publică contractului de „Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări” din cadrul proiectului european POSM „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova. Totodată, pentru sprijinul acordat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în vederea favorizării Asocierii SC ROMAIR CONSULTING SRL – ADASA SISTEMAS SA Spania – SC HALCROW ROMÂNIA SRL Bucureşti la atribuirea contractului de „Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări” din cadrul proiectului european POSM „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova, Boeru Gheorghe a remis directorului general al S.C. HIDRO PRAHOVA S.A., Pantea Dumitru, în perioada 2011 – 2012, disimulată în venit aferent unui contract de muncă, suma totală de 50.400 lei”

DNA susține că „Boeru Gheorghe este trimisul special al lui Călin Popescu Tăriceanu şi acesta din urmă fiind prieten bun cu Semcu Adrian”

„Începând cu anul 2010, anterior și pe parcursul derulării procedurilor de achiziție pentru contractele de servicii și lucrări ce urmau să fie încheiate în cadrul proiectului cu finanțare europeană, au existat discuții și înțelegeri între mai multe persoane influente și cu importantă susținere politică, privind realizarea intereselor vizând obţinerea, în mod ilicit, a unor sume de bani din plățile efectuate de către beneficiarul proiectului, S.C. HIDRO PRAHOVA S.A.. Banii urmau să fie primiți, sub formă de comisioane, de la societățile agreate pe care, fiecare dintre persoanele implicate, urma să le sprijine în atribuirea contractelor prin exercitarea influenţei pe care o aveau la conducerea şi angajaţii S.C. HIDRO PRAHOVA S.A., respectiv la reprezentanții Ministerului Mediului și Pădurilor cu atribuții legate de derularea proiectului.

         În ziua de 23-09-2010, la ora 14:46:54, SEMCU ADRIAN-EMANUIL, este contactat de PANTEA DUMITRU, cu care poartă următoarea discuţie :

PANTEA DUMITRU: Salut. E necesar să se întâlnească cei trei-patru factori implicaţi, să stabilească totuşi… că aici trebuie cineva care să-i adune aşa, ştii?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL : Aha, şi te-ai… l-ai lămurit să facă el asta ?

PANTEA DUMITRU: Nu, nu, eu zic că să o faci tu, să o faci tu că…

SEMCU ADRIAN-EMANUIL : Aha…

PANTEA DUMITRU: El a făcut pe partea lui, el a început… intenţia spre partea lui, a vorbit cu partea lui şi acuma…. ştii?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL : Îhîm. Bine.

PANTEA DUMITRU: Înţelegi!? Da? Şi vedem cum o f, da?.

SEMCU ADRIAN-EMANUIL : Aha! Tu nu vii mâine, nu ?

PANTEA DUMITRU: Nu mă, am o problemă şi eu personală.

SEMCU ADRIAN-EMANUIL : Bun. Atunci nu-i transmiţi tu lui BOIER ca să vorbească cu „Înălţimea Sa” că ai găsit, ştii ?

PANTEA DUMITRU: Nu cred eu că e bine nu, nu!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL : Nu ?

PANTEA DUMITRU: Tot prin omul nostru.

SEMCU ADRIAN-EMANUIL : Da ? Bine.

PANTEA DUMITRU: Da ?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL : Bine, bine, bine. Pa, pa!

PANTEA DUMITRU: Bine, bine, sănătate!

   În ziua de 28.09.2010, la ora 16:05:05, SEMCU ADRIAN-EMANUIL, recepţionează următorul sms:

faptul ca intervii da foarte bine mai ales ca vorbesti foarte coerent si bine in ultimul timp. Eu as fii mai bucuros daca as stii ca negociezi totul cu Cozma si nu i ti scapa nimic.

 În ziua de 21.01.2011, la ora 11:38:25, SEMCU ADRIAN-EMANUIL, este contactat de BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA),  cu care poartă următoarea discuţie:

 BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Am vorbit cu ăsta.

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Da?

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Păi a zis măcar să o rezolve aşa…, jumate, adică să-i dea ree.

SEMCU ADRIAN-EMANUIL:  Aha.

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA:  Şi diseară, când termină acela, că se duce nu ştiu unde, se mai întâlnesc o dată, pe seară.

SEMCU ADRIAN-EMANUIL:  Dar nu au dat încă verdictul ăia?

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA:  Nu, nu.

SEMCU ADRIAN-EMANUIL:  Dar cât crezi că mai durează? Sau el ce zice?

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Mă, el zice că deseară ar avea un răspuns mai clar. La 7, nu ştiu când are întâlnirea, a zis că,  cum termină acolo, mă sună iar şi dacă e ceva mai mult de vorbit, mâine ori mă duc până la jumatea drumului ori vine el, ori nu știu… ceva de genul ăsta.

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Îhî.

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Cam aşa am discutat cu el.

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: Am vorbit cu tovarăşul CRIN.

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL: L-am sunat, nu mi-a răspuns şi în 2 minute mă sună înapoi. Lejer, foarte aşa… Ştie de toate dedesubturile lui GHIŢĂ, dar el a vorbit cu PONTA. Şi i-a zis Băi, e problema voastră, la Prahova nu cedez , unul e al nostru. Nu contează care.( n.n. ulterior a fost încheiat contractul cu asocierea formată din SC GROSSMAN ENGINEERING SRL, administrată de cumnatul premierului Ponta Victor Viorel, Herțanu Iulian Cristian, şi SC EURO CONSTRUCT TRADING 98 SRL) Şi el… tot el zice…: Băi ADI,  să fiu sincer şi drept, eu cred că ar fi mai important judeţul, că la Ploieşti e CĂTĂLINA, e organizaţia, avem fieful totuşi de nivel… nu-mi fac probleme. Dar în judeţ… Exact gândirea mea. Știi?

BOZIANU NICOLETA CĂTĂLINA: Da. 

În ziua de 19.09.2011, la ora 15:10:23, SEMCU ADRIAN-EMANUIL, este contactat de MIHAI ( Ștefănescu), cu care poartă următorul dialog:

 SEMCU ADRIAN-EMANUIL – La mulţi ani! Să trăiţi! Vroiam să vă sun că am auzit că este ziua dumneavoastră astăzi! Să trăiţi!

MIHAI – Mersi! Ce faceţi!?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Uite, am avut o întâlnire şi mă duc la alta!

MIHAI – Ne vedeam şi noi zilele astea…

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Sigur, sigur!

MIHAI – Că încep să se încingă spiritele, dracu’!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Pentru care din ele?

MIHAI – Pentru toate, se încing spiritele pe aici!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Şi asta… asta ce veste e? De bine sau de rău?

MIHAI – Nu, e aşa neutră!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Tot eu sunt vinovatul?

MIHAI – A! Nu, nu, nu, Doamne fereşte! Unde… că aţi fost scos din cărţi! Acum, gata, nu mai prezentați… nu mai sunteţi de actualitate!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Da?

MIHAI – Da!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Foarte bine!

MIHAI – Păi da, aşa am zis şi eu!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Mai facem o încercare deşi e cam lungă! Vedem cine râde la urmă!

MIHAI – Păi da! Nu?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – În fond, important e să fim sănătoşi, să trăim, mai bem un şpriţ din când în când!

MIHAI – Păi da!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Dai şi tu o masă astăzi cu ei, ceva… faci?

MIHAI – Nu fac nimic dar dacă vreţi fac!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Nu, MIHAI, eu mă gândeam că poate faci cu ei, îi mai tragi de limbă ceva! Ştii tu cum e omul…

MIHAI – Nu fac cu nimeni, îmi bag picioarele!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Că ăsta bătrânul… astăzi am venit eu la serviciu, că săptămâna trecută n-am venit pe la serviciu deloc, şi astăzi am venit la serviciu şi îmi povestea că aseară la Boccacio acolo era şi mogulul dar zice că: „Era deja într-o stare mai avansată aşa şi nu aveam ce să discut cu el!”. Sărbătoreau cu BURLACU, că s-a însurat!

MIHAI – Da, da, da!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Ştii!?

MIHAI – Păi mogulul, cred că de la 1 octombrie a supt pula! Îi ia ăla toată jucăria!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Am auzit şi treaba asta şi nu sunt străin! …

MIHAI – Eu i-am spus de la început că asta o să întâmple şi ei ziceau că sunt eu rău şi că le vreau răul! Le-am zis: „Bă, Doamne fereşte, eu… doar mă uit şi văd şi vă spun că o s-o sugeţi!” „Nu, că nu o sugem!” „Bine!”

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Şi vor şi pe plan local să facă nu ştiu ce măgării!

MIHAI – Păi da, aşa am auzit că se laudă mogulaşul, asta era una dintre…

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Mogulaşul?

MIHAI – Mogulaşul cică, el împarte tot, el face tot, el…

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Ăla micu’?

MIHAI – Nu, ăla marele, ăla marele, mogulul mare!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – A!

MIHAI – Că el face toate jocurile, el tot… el împarte, el le discută… I-am lăsat în pace, să facă ei, să discute ei, să rupă ei… Nu? Nu e cel mai bine aşa?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Da, interesant, interesant ce va fi, vom vedea!

MIHAI – Acum urmează bătălia pe… ştiţi dumneavoastră pe ce!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Care?

MIHAI – Urmează bătălia pe astea… că toată lumea e cu ochii să facă bani acum că, de fapt, ăsta a fost… de fapt, interesul!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Licitaţiile care vin, nu?

MIHAI – Aha, aha! Aţi văzut!?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Şi tu te bagi undeva?

MIHAI – Păi mă bag la toate! Adică vreau să mă bag la toate!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Mergi singur sau iei partener?

MIHAI – Nu?

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Mergi singur sau iei partener?

MIHAI – Nu, păi mai iau un partener!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Păi asta vroiam să-ţi propun!

MIHAI – Păi dar n-am cum să merg singur… n-am cum să merg singur!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Îhm!

MIHAI – Şi mă duc pe la toate, să îndrăznească să mă dea afară!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – EI nu, asta nu, dar ştii ce? Va trebui să facem o logică! Tu să spui că-ţi bagi pula, nu te duci şi să vii cu…

MIHAI – Nu!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Stai un pic! Şi să vii cu cineva în faţă!

MIHAI – Păi staţi liniştit că ştiu eu cum să o fac

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Hai că ne gândim, ne gândim, îţi spun eu! Bine, vorbim!

MIHAI – Dar eu aştept să mă cheme şi pe mine cineva! Dacă nu mă cheamă, nu-i problemă!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Bine, bine!

MIHAI – Eu sunt…

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Bine, vorbim!

MIHAI – …, aşa se umblă vorba!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Cum?

MIHAI – Umblă vorba că s-au împărţit deja!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Nu s-a împărţit nimic!

MIHAI – Păi aşa umblă vorba, eu vă spun ce aud şi eu!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Ce să se fi împărţit, mă?

MIHAI – N-auziţi că mogulul a împărţit tot!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Îs decât două scoase!

MIHAI – Păi da, şi cică sunt deja împărţite de mogul!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Bă, dar cum să le împartă că deocamdată nu se  ştie decât caietul de sarcini şi data primei licitaţii!?

MIHAI – …

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Cum?

MIHAI – Bine, la proşti merge!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Dă-i în pizda mă-sii! Hai că încep să mă enervez! Vorbim noi când ne întâlnim!

MIHAI – Bine!

SEMCU ADRIAN-EMANUIL – Bine, bine, MIHAI! La mulţi ani! Sănătate! Pa, pa!

MIHAI – Mersi!…..

”Mogulul” este Ghiță Sebastian……”ala mic” este Cosma Vlad Alexandru”

 

(sursa Referat DNA)

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares