Ian 31, 2023, 10:01

Studiu comandat de guvernul britanic: Antibioticele vor deveni ineficiente în viitorul apropiat

www.irishnews.com

Abuzul de antibiotice ar putea duce mai repede decât era preconizat la ineficiența lor, potrivit rezultatelor unui studiu realizat la comanda guvernului britanic, îngrijorat de înmulțirea cazurilor de rezistență la antibiotic, potrivit The Independent. Astfel, proceduri simple sau foarte complexe, de la cezariană la transplantul de membre, vor deveni imposibil de realizat dacă antibioticele vor deveni ineficiente.

Raportul este rezultatul unui studiu de 2 ani efectuat de fostul șeful achizițiilor de la Goldman Sachs, lordul Jim O’ Neill. Rezistența la antibiotice crește într-un ritm atât de alarmant încât acest tip de medicamente își vor pierde eficiența în întregime. 10 milioane de oameni și-ar putea pierde viața în fiecare an până în anul 2050, depășind chiar rata de mortalitate a cancerului. Va fi un impact devastator asupra vieților omenești, dar și asupra economiei. Costul investițiilor pentru contracararea acestui moment dramatic s-ar ridica la 100 de miliarde de dolari până în 2050, potrivit lui Jim O’Neill.

Pe lângă folosirea lor exagerată în tratare afecțiunilor minore, principala problemă în Marea Britanie, dar și în lume, este că oamenii sunt expuși și indirect acestui pericol prin consumul de carne tratată cu antibiotic. Peste 45% din totalul antibioticelor existente în Regat sunt folosite pentru tratarea animalelor. Iar asta ar duce la formarea de superbacterii care nu mai pot fi învinse cu ajutorul medicamentelor obișnuite.

Autorul studiului, lordul O’Neill, cere guvernului ca primă măsură, demararea unei campanii publice de conștientizarea a acestui pericol care devine, în ritmul actual, iminent. De asemenea a propus restricții mai mari la achiziționarea unor antibiotice și chiar taxe suplimentare pentru cei care le folosesc în cazul animalelor.

0 Comentarii

Shares