Ian 27, 2023, 23:27

SUA dă prima lovitură Rusiei, pe câmpul de război din Siria. Obama trimite 50 de tone de muniţie rebelilor sirieni

rebeli sua

Avioanele militare americane au distribuit peste noapte 50 de tone de muniţie rebelilor din Siria. 112 paleţi cu armament au fost paraşutaţi în nordul ţării, ca un prim pas al eforturilor urgente ale administraţiei Obama de a susţine grupările rebele care au pierdut teren în faţa armatei preşedintelui Bashar al-Assad, susţinută de aviaţia rusă. Asta în timp ce Putin pretinde în continuare că atacă poziţiile ISIS.

Detaliile misiunii a fost confirmate pentru CNN de un oficial american, care nu a vrut să dea mai multe informaţii până la anunţarea operaţiunii. Mai multe avioane cargo C-17, escortate de avione de luptă, au distribuit unei coaliţii de grupări rebele din provincia Hasakah, aşa numita Coaliţie a Arabilor Sirieni, arme mici, muniţia aferentă, dar şi grenade de mână.

Încărcătura a fost recuperată în totalitate de rebelii susţinuţi de americani, a anunţat oficialul de la Washington pentru CNN.

Refuzul americanilor de a mai antrena rebeli, după experienţa ratată din Siria şi prezenţa tot mai puternică a Rusiei în aer, aduce mişcări de criză neaşteptate printre militanţi. Miliţia kurdă din Siria şi rebelii musulmani au ajuns la un acord de a lupta împreună împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Noua alianţă, denumită Forţele democratice din Siria, îşi propune să elimine organizaţia teroristă ISIS din capitala sa de facto, al-Raqqa, din nord-estul Siriei, susţine oficialul kurzilor din Siria, Idriss Nassan.

„Această perioadă delicată … solicită o forţă militară patriotică unită pentru toţi sirienii – kurzi, arabi, asirieni – şi toate celelalte grupuri sociale prezente în Siria. Scopul acestei forţe este să consolideze un stat sirian democratic, în care toţi oamenii să se bucure de libertate, justiţie, demnitate, fără ca cineva să le refuze drepturile legimite”, se mai precizează într-un comunicat.

Kurzii împreună cu aliaţii lor şi susţinuţi de raiduri aeriene ale SUA au eliminat SI din arii întinse din nordul Siriei în cursul acestui an. In iunie, au obţinut control asupra oraşului Tel Abyad, blocând liniile de acces ale organizaţiei Stat Islamic de la frontiera cu Turcia şi au avansat până la 50 de kilometri de oraşul al-Raqqa.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares