Iul 31, 2021, 11:11

SUA emit alertă de călătorie pentru americani în întreaga lume din cauza amenințărilor teroriste

3500

Avertisment fără precedent al Departamentului de Stat al Statelor Unite. Autoritățile au emis o alertă de călătorie valabilă 3 luni în întreaga lume, avertizând cetățenii americani asupra „creșterii amenințărilor teroriste”.

„Informațiile actuale sugerează că Statul Islamic, Al Qaida, Boko Haram și alte grupuri teroriste continuă să planifice atacuri teroriste în mai multe regiuni”, a declarat Departamentul de Stat într-o avertizare postată pe site-ul său, citând de asemenea recentele atentate comise în acest an „în Franța, Nigeria, Danemarca, Turcia și Mali”.

„Autoritățile cred că există permanent probabilitatea comiterii unor atacuri teroriste pe măsură ce membri ai ISIS se întorc din Siria și Irak”, avertizează diplomația americană, făcând referire la combatanții străini care s-au întors în țările lor de origine după ce au luptat în rândurile organizației jihadiste, potrivit Agerpres.

„Extremiștii au vizat evenimente sportive, teatre, piețe sau servicii aeriene. Posibile noi atacuri ar putea avea loc printr-o varietate de tactici, recurgerea la arme convenționale sau neconvenționale și pot viza interese publice sau private”, adaugă Departamentul de Stat, referindu-se la ultimele atentate, în special de la Paris și pe Stade de France la 13 noiembrie sau împotriva unui avion rusesc deasupra peninsulei egiptene Sinai la sfârșitul lunii octombrie.

Ministerul afacerilor externe al SUA emite foarte frecvent și foarte regulat alerte, de la țară la țară, pentru cetățenii americani instalați sau care călătoresc în străinătate, dar aceasta din urmă este mondială și are o dimensiune particulară ținând cont de multiplicarea atentatelor în ultimele săptămâni.

Cetățenii sunt sfătuiți să rămână vigilenți de fiecare dată când sunt într-un loc public. Alerta expiră pe 24 februarie 2016.

Avertismentul vine în contextul în care ISIS a difuzat săptămâna trecută o nouă înregistrare video de propagandă, în care sărbătoreşte atentatele de vineri seara de la Paris şi prezintă imagini din New York, în timp ce militanţii fac ameninţări vagi la adresa Franţei şi Statelor Unite, relatează NBC New York în pagina online. Înregistrarea video conţine imagini din Times Square şi Herald Square, care au fost iniţial publicate în aprilie.

Aproximativ 19 secunde din filmuleţul de cinci minute şi jumătate prezintă imagini din New York. Pe lângă SUA, înregistrarea menţionează Franţa şi Marea Britanie, dar nu include ameninţări specifice împotriva celor două ţări.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares