Iun 4, 2023, 00:44

SUA intervin pentru salvarea Greciei. Tsipras l-a sunat pe Obama, Obama a sunat-o pe Angela Merkel

foto Pete Souza, www.whitehouse.gov

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, l-a sunat marţi pe preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, înaintea summitului Eurogrup, explicându-i că economia greacă are nevoie urgentă de un împrumut, relatează Reuters, citată de Mediafax.

„Barack Obama a exprimat speranţa unui rezultat favorabil al negocierilor” Greciei cu creditorii internaţionali, a comunicat Casa Albă. „Statele Unite doresc menţinerea Greciei în zona euro”, adaugă Preşedinţia SUA.

Barack Obama, a sunat-o, la rândul lui, pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, imediat după discuţia telefonică pe care a avut-o cu premierul Greciei, Alexis Tsipras, liderul american pledând pentru ajungerea la un acord în scopul stabilizării economiei elene. „Este necesar să se ajungă la un acord între creditori şi Grecia”, a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, citat de site-ul ziarului USA Today.”Un acord va trebui să includă un pachet de reforme şi de finanţare care să repună Grecia pe calea creşterii economice şi a sustenabilităţii datoriei”, a spus Earnest. „Ajungerea la un acord cu Grecia este un lucru complicat, dar este în interesul colectiv al Europei ca această problemă să se rezolve”, a subliniat reprezentantul Preşedinţiei SUA.

Guvernul Alexis Tsipras trebuie să trimită, până miercuri dimineaţă, un plan pentru accesarea de fonduri de urgenţă din partea Uniunii Europene, a declarat, marţi seară, Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup.

„Guvernul Greciei ne va trimite o solicitare pentru accesarea de fonduri prin Mecanismul European de Stabilitate (ESM), până mâine dimineaţă, iar planul va fi analizat printr-o teleconferinţă a Eurogrup”, a declarat Jeroen Dijsselbloem la finalul reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro.

„Sper că miercuri vor fi trimise propunerile şi vor putea fi reluate negocierile. Este prematur să fim optimişti, Grecia are nevoie de reforme credibile, asta aşteptăm”, a subliniat Dijsselbloem.

„A fost o discuţie bună, aşteptăm o solicitare pentru accesarea de fonduri de urgenţă, dar planul va fi însoţit de multe condiţii”, a spus ministrul de Finanţe al Finlandei, Alexander Stubb.

„Guvernul de la Atena trebuie să manifeste voinţa de a depăşi criza accentuată de organizarea referendumului”, a adăugat oficialul finlandez.

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, va rosti, miercuri dimineaţă, un discurs în Parlamentul European, anunţă preşedintele instituţiei, germanul Martin Schulz.

„După o conversaţie telefonică pe care am avut-o cu domnul Tsipras, a confirmat că va veni miercuri la sesiunea plenară a Parlamentului European”, a transmis Schulz prin Twitter.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares