Oct 24, 2021, 15:13

SUA: ISIS a devenit principala mișcare teroristă la nivel global, depășind al-Qaida

ISISFighters

Gruparea Stat Islamic a depăşit al-Qaida, devenind principala mişcare extremistă la nivel global, a declarat Nick Rasmussen, directorul adjunct al Centrului american pentru combaterea terorismului. Oficialul a declarat în fața Senatului american că organizaţia are acces la un număr mare de potenţiali recruţi din statele occidentale, fiind cunoscută pentru folosirea reţelelor de socializare în vederea recrutării de noi adepţi.

Directorul FBI, James Comey, a declarat de asemenea în faţa Comisiei că anchetatorii americani sunt la curent cu prezenţa în Statele Unite a multor presupuşi militanţi islamişti și susține că în ultimii 14 ani nu a mai văzut așa desfășurare de forțe a vreunei grupări.

Comey a precizat că anchetatorii au urmărit „zeci de persoane în SUA 24 de ore pe zi, şapte zile pe sâptămână” pe parcursul verii şi au reuşit să le anihileze. El a adăugat că recruţii grupării Stat Islamic din SUA sunt din ce în ce mai tineri şi tot mai multe femei şi fete încearcă să se alăture organizaţiei militante. El a subliniat că militanţii folosesc sisteme criptate de comunicare pentru a nu fi detectaţi.

Comey a mai spus că administraţia americană şi-a îmbunătăţit metodele de verificare a refugiaţilor din alte ţări, pentru a se asigura că nu prezintă riscuri teroriste sau de altă natură pentru Statele Unite, dar a apreciat că întotdeauna există riscuri asociate cu primirea imigranţilor din ţări afectate de tulburări, potrivit Mediafax.

Barack Obama a anunţat luna trecută că va mări numărul imigranţilor care vor fi primiţi în SUA în următorii doi ani. Printre aceştia vor figura mulţi refugiaţi din Siria, unde gruparea Stat Islamic controlează aproximativ o jumătate din teritoriu.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares