9 miliarde de euro ar urma să fie bugetul record pe care l-au anunțat Marea Britanie, Germania, Norvegia, Kuweit și ONU la conferința donatorilor de la Londra. Acești bani ar urma să fie folosiți pentru a ajuta cei peste 13 milioane de locuitori rămași în Siria, dar și pentru cei aproape 5 milioane care au fugit în țările vecine.
Angela Merkel a anunțat că Germania va contribui cel mai mult la acest fond, cu 2,3 miliarde de euro în următorii 3 ani, dintre care 1,1 miliarde în 2016. Marea Britanie a alocat 1,8 miliarde de euro, iar Norvegia, unui dintre coorganizatorii conferinței, a spus că pune la dispoziție 290 de milioane de euro numai pentru acest an.
„Trebuie să îi oprim pe oameni să creadă că nu au altă opțiune decât să-și riște viețile într-o călătorie periculoasă spre Europa. Noua noastră abordare de utilizare a fondurilor pentru a construi stabilitate, a crea locuri de muncă și a oferi educație poate avea un efect transformator în regiune și poate crea un model viitor pentru ajutorul umanitar”, a spus premierul Britanic, David Cameron.
Mai mult de 260.000 de morți, peste jumătate din populație dezrădăcinată și o țară în ruine: așa arată bilanțul de până acum al războiului devastator din Siria, început în urmă cu aproape 5 ani, potrivit AFP care citează cifrele Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.
Bilanțul nu include însă și miile de dispăruți a căror soartă rămâne necunoscută, mai ales în închisorile regimului, și sutele de mii ostatici aflați în mâinile rebelilor și ai grupărilor jihadiste, printre care Statul Islamic.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a estimat că suspendarea discuțiilor pentru pace arată cât de profunde sunt divizările.
„Este șocant că primele etape ale discuțiilor au fost subminate de lipsa de acces suficient la ajutorul umanitar și de o intensificare bruscă a bombardamentelor și acțiunilor militare în Siria”, a spus Ban KI-moon.
0 Comentarii