Feb 4, 2023, 20:52

„Super Marți”, ziua în care Trump poate confirma că este favorit, iar Hillary că nu mai poate fi învinsă

Today.com

Delegații republicani votează pentru candidatul la Președinția SUA într-o atmosferă toxică provocată de ostilitatea dintre candidați și de perspectiva rupturii Partidului Republican în cazul unei nominalizări oficiale a lui Donald Trump, notează USA Today.

În timp ce Trump anticopează o serie de victorii electorale care să pună capăt competiției, rivalii Marco Rubio, Ted Cruz, John Kasich și Ben Carson au avertizat că o nominalizare a miliardarului ar distruge șansele republicanilor la alegerile prezidențiale când confruntarea va fi directă cu reprezentantul democraților.

„Un vot pentru Donald Trump mâine este un vot pentru Hillary Clinton în noiembrie”, a declarat Rubio.

Cruz a spus că Trump și Clinton sunt „doi liberali bogați” care sunt de acord în multe privințe.

În timp de Trump conduce în sodajele de opinie în aproape toate cele 11 state în care au loc alegeri primare marți – așa numita „Super Tuesday” – socoteala finală va fi legată de câți delegați vor convinge fiecare dintre candidați.

Aceștia se bat pentru 595 de delegați marți, aproape jumătate din cei 1237 care sunt necesari pentru a câștiga nominalizarea pentru Casa Albă. Statele în care au loc alegeri primare sunt Alaska, Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont and Virginia.

Trump a căpătat susținerea unor dintre liderii republicani, inclusiv a fostului contracandidat Chris Christie, însă alți republicani pun la îndoială susținerea pe care ar trebui să o acorde candidatului republican la Casa Albă.

Senatorul republican Ben Sasse a declarat că el nu l-ar susține niciodată pe miliardarul Trump și ar căuta un al treilea candidat dacă va avea de ales între miliardar și Clinton.

Faptul că Trump a refuzat să se dezică de liderul Ku Klux Klan, David Duke, care și-a declarat susținerea pentru miliardar, a inflamat spriritele în SUA, inclusiv în rândurile republicanilor.

Doar cetățenii din 4 dintre cele 50 de state americane au votat până acum. Iar favoriții ambelor tabere, Hillary Clinton și Donald Trump, se bucură de un mic avans față de contracandidații direcți pentru a câștiga nominalizarea care să îi ducă în finala pentru Casa Albă. Jocurile nu sunt nici pe departe făcute, avertizează specialiștii, în ciuda sentimentului că asistăm la o cursă în doi între miliardarul Trump și fostul secretar de stat, Hillary Clinton.

„Super Tuesday” sau „Super Marți” ar putea însă să limpezească dubiile, atât ale electoratului, cât și ale sponsorilor. Este a doua cea mai importantă zi înainte de scrutinul din noiembrie. Nu mai puțin de 12 state vor vota în aceeași zi. Chiar dacă favoriții vor câștiga în toate statele, nu vor avea suficient din punct de vedere matematic pentru a-și asigura nominalizarea.

Senatorii Bernie Sanders, Marco Rubio, Ted Cruz, guvernatorul de Ohio John Kasich și doctorul Ben Carson fac însă eforturi să rămână în cursă cât mai mult până în noiembrie. Atât democrații cât și republicanii vor susține scrutine în Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont și Virginia, dar și în Clorado și Minnesota. Diferențele fiind în republicanii vor merge și în Alaska și Wyoming, iar democrații în Samoa americană.

Trump spune că este pregătit pentru Super Marți și că este singurul candidat republican de care Hillary Clinton se teme cu adevărat. Contracandidatul direct, Marco Rubio, continuă să spună despre Trump că este un șarlatan și că această zi este mai importantă ca oricând pentru americanii care trebuie să înțeleagă că Trump trebuie oprit. În plus, miliardarul se confruntă cu prima revoltă reală în mijlocul electoratului său pentru că nu dorește și nici nu face eforturi să se delimiteze de susținerea pe care i-o oferă fanaticul David Duke, liderul Ku Klux Klan, formațiunea rasistă și extremistă care luptă pentru protejarea supremației rasei albe.

Sondajele o arată pe Hillary câștigătoare clară în mai toate statele, inclusiv în Massachusetts, unde Bernie Sanders spera să dea lovitura. De altfel, încredere tot mai mare a fostului secretar de stat s-a văzut în ultimele discursuri de campanie în care și-a îndreptat, strategic, armele contra republicanilor, lăsând impresia că Bernie Sanders nu mai prezintă nicio amenințare.

Și pe bună dreptate. Sanders a pierdut din avânt prin recentele înfrângeri din Nevada și mai ales în Carolina de Sud. Senatorul din Vermont rămâne un răsfățat al sponsorilor, dar și al suporterilor. A reușit să strângă pentru campanie, numai în luna februarie, impresionanta sumă de 40 de milioane de dolari.

Oamenii par în continuare interesați de politica sa în favoarea învățământului universitar finanțat de stat, promit schimbări majore în atât de disputatul subiect al asigurărilor medicale și a reușit să distanțeze de Clinton ca un realist, singurul candidat capabil să își țină promisiunile.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares