Feb 7, 2023, 17:13

Superimunitatea lui Laszlo Borbely îl scapă de condamnare. Închisoare cu suspendare pentru trei persoane implicate în dosarul său

borbely

Statutul de parlamentar al lui Laszlo Borbely își arată beneficiile și în justiție. Trei persoane implicate în dosarul de trafic de influenţă în care a fost cercetat fostul ministru al Mediului, Borbely Laszlo, au fost condamnate de Tribunalul Satu Mare la pedepse cu închisoare cu suspendare pe diverse perioade. Mulțumită colegilor, deputatul UDMR nu trebuie să își facă griji.

Borbely a fost singurul care nu a fost condamnat în dosar de către Tribunalul Satu Mare pentru că Parlamentul a respins de două ori, ultima dată în martie 2015, cererea DNA de încuviiţare a începerii urmării penale a acestuia.

Fostul ministrul al Mediului, Borbely Laszlo, a fost cercetat începând cu 2011 de DNA Oradea într-un un presupus caz de trafic de influenţă privind
atribuirea unor contracte de lucrări ale Administraţiei Naţionale „Apele Române” către o firmă din Negreşti Oaş.

Această firmă, pe care ministrul Mediului ar fi favorizat-o, conform DNA, Lescaci Com SRL, a primit 37 de lucrări publice, 34 dintre ele de la „Apele
Române”, în valoare de peste 310 de milioane de lei, 18 în timpul mandatului demnitarului.

Procurorii anticorupţie orădeni au început atunci urmărirea penală în acest dosar împotriva unicului asociat al firmei beneficiare a lucrărilor, SC Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, Ioan Ciocan, dar şi împotriva unui consilier al lui Borbely, Szepessy Szabolcs, care ar fi intermediat între omul de afaceri şi ministru, potrivit datelor comunicate Mediafax de DNA. De asemenea, urmărirea penală a fost extinsă şi faţă de Anton Molnar, administrator al unei firme care ar fi realizat lucrări de reamenajare la casa lui Borbely din Târgu Mureş.

Potrivit sentinţei publicate pe portalul de justiţie de către Tribunalul Satu Mare, Ioan Ciocan a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă şi s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei stabilind un termen de încercare de patru ani.

”Tribunalul Satu Mare condamnă pe inculpatul Ioan Ciocan pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă la o pedeapsă de 2 ani închisoare. Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei stabilind un termen de încercare de 4 ani. Dispune confiscarea sumei de 80.952 lei consemnată la CEC, conform recipisei depuse la Registrul de valori al Tribunalului Satu Mare”.

Anton Molnar, a fost condamnat tot la doi ani de închisoare pentru cumpărare de influenţă şi s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei, stabilind un termen de încercare de patru ani. Instanţa a dispus confiscarea de la Molnar a sumei de 112.199 lei, pentru care s-a instituit şi se menţine sechestrul asigurator asupra unui imobil situat în Tîrgu Mureş.

0 Comentarii

Shares