Ian 28, 2023, 19:47

Surpriza de la Atena. Grecia a transmis Eurogrupului un plan de reforme similar celui propus de creditori

tsip
Eurogrupul a primit un nou plan de reforme din partea Guvernului grec în ultimele ore ale zilei de joi.
„Noile propuneri au fost primite de președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. Este important ca instituțiile creditoare să le ia în calcul la evaluarea pe care o vor face”, a anunțat joi seara pe Twitter purtătorul de cuvânt al șefului Eurogrup.
Aceste propuneri urmează să fie analizate de Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional și supuse sâmbătă miniștrilor de Finanțe din zona euro. Planul de reforme propus de Grecia, care va fi dezbătut vineri și de Parlamentul de la Atena, este similar cu cel propus de creditorii internaționali pe 26 iunie, respins de guvernul Tsipras. Bloomberg susține că propunerea executivului grec include tăieri de pensii, ridicarea taxelor pentru insule și reducerea cheltuielilor în sectorul public, măsuri de neconceput până acum pentru Tsipras.
Deși șansele pentru un Grexit păreau că au crescut, reacția piețelor după acest ultim pas al guvernului de la Atena a fost pozitivă, semn că investitorii merg mai degrabă pe varianta unui succes în negocierile cu creditorii. În acest timp, băncile rămân tot închise, iar grecii nu au acces la mai mult de 60 de euro zilnic de pe conturi.
Duminică, liderii din statele membre UE se vor reuni la Bruxelles pentru a discuta pe tema Greciei. Astfel, Grecia încearcă să ajungă la un acord cu creditorii și să obțină un plan de salvare pe o perioadă de trei ani în valoare de peste 53 de miliarde de euro. Guvernul de la Atena a promis că va începe să implementeze unele dintre reformele solicitate chiar de săptămâna viitoare. Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către BCE.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares