Iun 6, 2023, 06:15

Surse: Dacă PNL pierde Primăria Capitalei, Gorghiu și Blaga trebuie să demisioneze

sursa foto Alina Gorghiu Facebook

Candidaturile la Primăria Capitalei și la Primăria Clujului provoacă mare nervozitate în PNL. „Binomul” Blaga-Gorghiu încearcă să impună drept candidați personaje care nu au susținere în partid sau nu au notorietatea necesară pentru o astfel de poziție.

În cazul Primăriei orașului Cluj-Napoca, Blaga l-a impus pe Emil Boc drept favorit, deși Teodor Atanasiu îl susținuse pe Mihai seplecan, în condițiile în care fostul premier al lui Băsescu declarase că nu dorește să candideze pînă  luni, când a avut loc ședința Biroului Politic al PNL. Liberalii spun că le va fi greu să facă campanie electorală pentru fosta mână dreaptă a lui Băsescu, în timp ce Blaga dorește să își întărească poziția în partid urmărind să cîștige cât mai multe primării cu oamenii săi din fostul PDL.

La București situația este și mai complicată din cauză că Alina Gorghiu insistă pentru desemnarea drept candidat a lui Cristian Bușoi, europarlamentar cvasi-necunoscut pentru bucureșteni, în timp ce primvicepreședintele Ludovic Orban, liderul informal al aripii vechilor liberali, revendică dreptul său de a candida invocând faptul că are și notorietate și greutatea necesară pentru a face față unei competiții cu Sorin Oprescu, Robert Negoiță sau Tăriceanu.

Din cauza acestui conflict, desemnarea candidaților a fost amânată până în octombrie, liderii PNL nereușind la ședința de luni a  Biroului Politic să tranșeze nici măcar criteriile pe baza cărora vor fi aleși candidații, dintre nenumăratele intenții depuse de liberali. De exemplu, pentru Primăria Bucureștiului și-au declarat dorința de a candida patru persoane: Cristian Bușoi, Ludovic Orban, Petre Roman și Costică Canacheu. Teoretic, aceștia ar trebui măsurați în sondaje de opinie și cel mai bine plasat, prin comparație cu adversarii de la celelate partide, să fie cel ales. Însă conducerea PNL nu este de acord cu acest lucru, dorind mai degrabă să ia o decizie politică, prin vot în forurile de conducere ale partidului.

Biroul Politic al PNL a decis luni doar angajarea a două case de sondare a opiniei publice care să efectueze începând cu luna septembrie mai multe măsurători pentru candidații liberali.

Alegerile locale din 2016 și mai ales câștigarea Primăriei Capitalei sunt extrem de importante pentru PNL, care are nevoie de victorie pentru a provoca apoi victoria la alegerile parlamentare din toamna lui 2016. Având în vedere că la Capitală se anunță o competiție strânsă, pierderea Primăriei Bucureștiului ar echivala cu o moțiune de cenzură la adresa conducerii partidului. De altfel, de pe acum spun unele voci din partid că Gorghiu și Blaga trebuie să âși asume personal alegerile de la București. „Daca PNL pierde Capitala, Gorghiu și Blaga trebuie să-și dea demisia”, au declarat surse din conducerea PNL pentru BreakingNews24.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares