Feb 4, 2023, 20:53

Surse: Jacuzzi pentru Gabriel Oprea, din banii serviciului secret al MAI

jacuzzi pt gabriel oprea

Printre bunurile cumpărate de serviciul secret al MAI din banii pentru operațiuni secrete s-ar afla și o cadă cu jacuzzi, mai multe obiecte sanitare și de mobilier, care ar fi fost instalate la cabinetul ministerial al lui Gabriel Oprea, au declarat pentru BreakingNews24 surse oficiale.

Acestea ar fi, împreună cu autoturismul Audi A8, cumpărat tot din fondurile secrete operative ale DIPI pentru Gabriel Oprea, bunurile la care face referire DNA în acuzațiile aduse la adresa fostei conduceri a serviciului secret al MAI.

DNA anunța luni că, în vara anului 2015, Nicolae Gheorghe și Gabriel Pavel, foștii sefi ai DIPI, prin întocmirea documentației aferente, au contribuit la achiziționarea unor bunuri din fondurile operative ale MAI, fără ca ele să fie folosite la acest tip de activități.

„Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea bunurilor din fondurile operative, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție. Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative. În perioada 21 august — octombrie 2015, Nicolae Gheorghe, în aceeași calitate, a schimbat destinația folosinței bunurilor respective, achiziționate în modalitatea de mai sus”, se arată în comunicat.

Procurorii susțin că, în perioada 2014 — 2015, Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat și ordonator de credite în DIPI, în mod repetat a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația sumei de peste 238.000 lei, alocată instituției pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

Anchetatorii au constatat că, în aceeași manieră, au procedat cu suma totală de aproape 14.500 lei și suspecții Zărnică și Iacob, în calitate de ordonatori de credite în cadrul DIPI.

DNA a cerut miercuri Senatului să încuviințeze din nou urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, acuzat de abuz în serviciu și primire de foloase necuvenite în dosarul în care este suspect fostul șef al serviciului secret al MAI. Concret, cu banii destinați cheltuielilor operative, care sunt secrete, Direcția De informații și Protecție Internă a MAI ar fi cumpărat un Audi A8 pentru Gabriel Oprea. 

„În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de OPREA GABRIEL, senator în Parlamentul României, la data faptei viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea unei infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de Oprea Gabriel, senator, la data faptei deținând și o funcție ministerială, are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 13 iulie 2015, Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul suspecților Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă și Pavel Gabriel-Nicolae, șef al serviciului juridic, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliție și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.

Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție.

Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei.

În perioada 21 august – octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosința exclusivă a autoturismului Audi A8, achiziționat în modalitatea de mai sus.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și copii ale dosarului de urmărire penală.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P., prin urmare, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție”, se arată în comunicatul DNA

Reacția lui Gabriel Oprea față de noile acuzații aduse de DNA la adresa lui:

„Am luat act de comunicatul DNA și despre suspiciunea invocată astăzi de procurori în ceea ce mă privește. Nu cunosc alte detalii cu privire la acest caz în afara celor transmise public de către DNA și nu voi comenta suplimentar presupusele fapte.

Mă consider nevinovat și consider că suspiciunea invocată nu este întemeiată. Este însă datoria magistraților să clarifice acest aspect, astfel încât adevărul să iasă la lumină.

Ca și până acum, voi da curs solicitărilor DNA și voi contribui cu toate informațiile și detaliile care îmi vor fi cerute. În soluționarea acestui caz voi uza de orice mijloc constituțional și legal de care dispun”.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares