Mai 28, 2023, 01:54

Tăriceanu forţează Senatul să ceară demiterea Codruţei Kovesi

tariceanu si ponta

Un nou atac al parlamentarilor Puterii la adresa Justiţiei a generat scandal în Senat. Exact în ziua în care trebuie să valideze arestarea lui Dan Şova, Tăriceanu cere Senatului să gireze solicitarea sa de demitere a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi şi al şefei IICCJ, Livia Stanciu.

Senatorul liberal Cătălin Boboc a declarat, marţi, că preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu vrea să ceară, miercuri, în Biroul Permanent acordul forului legislativ pentru a face o sesizare la CSM şi la Parchet privind demiterea Laurei Codruţa Kovesi şi a Liviei Stanciu pentru cazul Rarinca.

„După ce a trimis o scrisoare domnului preşedinte în care cere demisia preşedintelui ÎCCJ şi a şefei DNA, domnul Tăriceanu împreună cu puterea din Senat încearcă să mai transmită pe aceeaşi situaţie două sesizări, una la CSM şi una la Parchetul de pe lângă ÎCCJ”, a declarat, marţi, preşedintele Comisiei juridice din Senat, Cătălin Boboc, acesta explicând, citat de Mediafax, că liderul de grup l-a anunţat că preşedintele Senatului doreşte să introducă acest subiect pe ordinea de zi a Biroului Permanent de miercuri.

„E tare nepotrivit că actuala putere foloseşte necazul femeii ăsteia pentru a justifica atacurile din ultima perioadă la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală. Cu acest subiect scos foarte tare în faţă astăzi vor veni şi vor spune: iată că se justifică toate modificările pe care noi le-am propus în ultimele săptămâni”, a mai spus Cătălin Boboc.

Preşedintele Comisiei juridice a explicat că prin introducerea subiectului pe ordinea de zi a BP, Tăriceanu vrea să sesizeze CSM şi Parchetul în numele Senatului.

Senatorul Călin Popescu Tăriceanu, alături de mai mulţi colegi din PLR, i-a transmis, marţi, o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, în care îi cere „să le înlăture, prin demitere ori prin demisie, din funcţiile pe care le ocupă în mod nedemn, pe Livia Stanciu şi Laura -Codruţa Kovesi.

Tăriceanu cere demiterea procurorului-şef al DNA şi a preşedintei ÎCCJ în urma „evenimentului care a avut loc pe 21 mai, când Curtea de Apel Bucureşti a stabilit definitive nevinovăţia cetăţeanului Mariana Rarinca, care a petrecut mai mult de şase luni în arest preventiv, pentru o faptă pe care nu a comis-o şi pentru care nu au existat niciodată probe”.

„Doamna Rarinca, un cetăţean fără influenţă sau legături politice, a fost arestată pe nedrept, şi cu sfidarea oricăror garanţii constituţionale, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, condusă de Codruţa Kovesi, în urma unui denunţ calomnios făcut de preşedintele ÎCCJ, Livia Stanciu. Într-o asemenea situaţie, în care drepturile şi libertăţile fundamentale ale unui cetăţean obişnuit au fost încălcate de către doi înalţi magistraţi, în mod deliberat şi cu rea credinţă, vă cerem, Domnule Preşedinte, să folosiţi atât instrumentele constituţionale şi legale de care dispuneţi, cât şi autoritatea morală inerentă instituţiei Preşedintelui României pentru a le înlătura, prin demitere ori prin demisie, din funcţiile pe care le ocupă în mod nedemn pe doamnele Livia Stanciu şi Laura – Codruta Kovesi”, se arată în scrisoarea semnată de senatorii PLR Călin Popescu-Tăriceanu, Daniel Barbu, Petru Ehegartner, Ioan Ghişe şi Nicolae Nasta.

(credit foto evz.ro)

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares