Mai 9, 2021, 14:35

Tăriceanu susține că în România e ca în Rusia

tariceanu

Copreședintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat vineri, la Slatina, că democrația din România este „originală” și „se apropie de cea din Rusia”, în sensul că serviciile secrete sunt puternice și „dau tonul”.

Tăriceanu a menționat că într-un stat de drept nu sunt permise abuzuri și încălcări ale drepturilor și libertăților cetățenilor.

„Statul de drept nu înseamnă statul bazat pe instituții de forță. Statul de drept înseamnă acolo unde există instituții puternice și capabile, să apere drepturile și libertățile individului, ale cetățeanului. Asta înseamnă stat de drept. Un stat de drept care nu permite abuzuri, excese și încălcări ale drepturilor și libertăților, care sunt drepturi fundamentale. Așa este construită lumea democratică și Uniunea Europeană. La noi este un gen de democrație originală care se apropie de democrația din Rusia. Adică democrația din Rusia este construită pe modelul servicii secrete puternice, care dau tonul, procuratura care lucrează mână în mână cu serviciile și ăsta este modelul pe care îl copiem în România. Ăsta nu este stat de drept. N-are nimic de a face cu statul de drept. N-are nimic de a face ceea ce spun, cu ideea că unii ar susține lupta împotriva corupției și alții nu”, a declarat Tăriceanu, citat de Agerpres.

Călin Popescu-Tăriceanu a adăugat că este „o nevoie uriașă” de combatere a corupției, demers ce trebuie făcut fără încălcarea drepturilor și libertăților.

„Eu sunt dintre cei care spun că da, corupția este o plagă, este o amenințare, este o nevoie uriașă de a combate corupția și am salutat tot ceea ce înseamnă succese în acest demers dar acest demers nu poate să fie acceptat atunci când este însoțit de încălcarea drepturilor și a libertăților, când după cum vedem Curtea Constituțională este nevoită să intervină și să pună lucrurile în ordine. Pentru că în România, ceea ce s-a întâmplat a fost o deraiere de la normele de drept constituțional prin care serviciile secrete au fost transformate în instrumente de anchetă penală. Ancheta penală în statul de drept este făcută de organele judiciare iar serviciile secrete nu fac parte din aceste structuri”, a mai spus Tăriceanu.

Copreședinții ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin au participat vineri, la Slatina, la lansarea candidaților organizației județene Olt a partidului la alegerile locale din acest an.

0 Comentarii

Shares