Mai 9, 2021, 14:22

Taximetriştii francezi, în război cu Uber. Franţa, sufocată de greve

uber

Taximetriştii francezi au ieşit în stradă pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de concurenţa a ceea ce ei numesc VTC (vehicule turistice cu şofer), vizând în principal serviciul Uber. „Nu mai vrem cowboii americani”, spun oamenii.

„Îi vom cere premierul suspendarea serviciilor VTC sau indemnizarea taximetriştilor. 60% dintre şoferii VTC sunt ilegali. Mai mult, Uber plăteşte şoferii pe conturi din străinătate. Sunt practici care ne provoacă greaţă. Am pierdut 60% din cifra de afaceri. Dacă nu ne sunt prezentate soluţii, nu ne mişcăm de aici”, a spus Mathieu Iturralde, preşedintele sindicatului taximetriştilor independenţi, citat de Le Figaro.

Manifestanţii au blocat autostrada A106. Acţiunile de protest organizate la primele ore ale dimineţii au degenerat, un manifestant fiind rănit pe Aeroportul Orly, iar câteva anvelope incendiate la Porte Maillot.

1.200 de taximetrişti francezi ar fi ieşit în stradă, lor alăturându-se colegi din Belgia şi Spania, care împart aceleşi nemulţumiri în privinţa Uber.

Fraţa este paralizată astăzi de greve. În afara taximetriştilor, cadrele educaţionale şi medicale au intrat în grevă pentru a protesta faţă de condiţiile salariale şi reformele Guvernului.

Sindicatele denunţă desfiinţarea a 150.000 de locuri de muncă în ultimii 8 ani, în special în sectoare cheie precum sănătatea şi finanţele.

Totodată, 20% din cursele aeriene de pe aeroporturile franceze au fost anulate pentru marţi. Personalul aerian protestează faţă de condiţiile salariale rămase neschimbate din 2010, precum şi faţă de desfiinţarea a peste 1.000 de locuri de muncă.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares