Mar 29, 2023, 10:28

Teroriştii de la Bruxelles: doi găinari folosiţi ca bombe vii şi un radicalizat în Siria care a pus la cale şi atacul de la Paris

Cei doi frati sinucigasi si Najim Laachraoui, radicalizat in Siria

UPDATE

Najim Laachraoui, a fost arestat miercuri dimineață în capitala belgiană, în cartierul Anderlecht, a anunțat publicația belgiană La Derniere Heure, citată de Reuters.

Postul de radio și televiziune belgian de limbă franceză RTBF a anunțat miercuri dimineață că frații El Bakraoui, doi bruxellezi, se află printre presupușii autori ai atentatului comis marți la aeroportul internațional Bruxelles-Zaventem, relatează Reuters și DPA.

Al treilea suspect care are legătură cu atentatul comis marți la aeroportul internațional Bruxelles-Zaventem și aflat încă în libertate este Najim Laachraoui, un bărbat deja căutat de poliția belgiană încă de acum două zile, relatează cotidianul belgian La Derniere Heure, citat de Reuters.

Parchetul federal belgian a anunțat luni că unul dintre complicii comandourilor care au comis atentatele de la Paris, cunoscut sub identitatea falsă de Soufiane Kayal, a fost identificat ca fiind Najim Laachraoui. ”Ancheta a putut să stabilească că numitul Soufiane Kayal poate fi identificat ca fiind numitul Laachraoui Najim, născut la 18 mai 1991, plecat în Siria în februarie 2013”, a afirmat Parchetul într-un comunicat, fără a-i preciza naționalitatea.

Sub această identitate falsă a fost închiriată locuința percheziționată la 26 noiembrie 2015 la Auvelais, în apropiere de Namur. Casa a fost folosită pentru pregătirea atacurilor de la 13 noiembrie de la Paris, soldate cu 130 de morți și sute răniți.

ter 2

”Urme de ADN ale lui Laachraoui Najim au fost descoperite în casa închiriată la Auvelais, precum și în apartamentul de pe Rue Henri Bergé din cartierul Schaerbeek din Bruxelles, care ar fi fost utilizate de gruparea teroristă”, a precizat luni Parchetul belgian, lansând un nou apel la martori pentru informații care pot duce la găsirea acestuia.

Laachraoui a fost controlat și când se afla într-o mașină, la 9 septembrie, sub identitatea falsă de Soufiane Kayal, la frontiera austro-ungară, în compania lui Salah Abdeslam și Mohamed Belkaid, un algerian în vârstă de 35 de ani împușcat mortal de poliția săptămâna trecută la Forest, în sud-vestul regiunii Bruxelles.

Anchetatorii îi suspectează pe Laachraoui și Belkaid că au fost în legătură telefonică cu unii dintre atentatori sinucigași în seara de 13 noiembrie 2015, în care au fost comise atentatele de la Paris.

Până acum, Khalid și Brahim El Bakraoui erau cunoscuți de poliția din Bruxelles pentru furturi și tâlhării, însă nu și pentru acte legate de terorism, informează Agerpres.

Unul dintre cei doi frați, Khalid, închiriase sub o identitate falsă o locuință în Rue du Dries nr. 60, în cartierul bruxellez Forest, unde marțea trecută poliția belgiană a ucis un individ înarmat, în timpul unei operațiuni legate de atentatele de la Paris, comise pe 13 noiembrie anul trecut și soldate cu 130 de morți și peste 350 de răniți. După acel raid, anchetatorii au descoperit un steag al organizației Stat Islamic, o pușcă de asalt, detonatoare și amprente ale unuia dintre principalii suspecți în urma atentatelor de la Paris, Salah Abdeslam, arestat vinerea trecută în cartierul Molenbeek din Bruxelles.

Marți seară, poliția belgiană a cerut ajutorul populației pentru identificarea unui bărbat suspectat că ar fi unul dintre atentatorii de pe aeroportul internațional din Bruxelles.

Poliția a făcut publică o fotografie surprinsă cu camerele de supraveghere cu puțin înaintea exploziilor. În ea apare un bărbat îmbrăcat cu o jachetă albă, purtând ochelari și o pălărie neagră și împingând un cărucior în care se afla o geantă neagră de mână. Oricine îl recunoaște pe suspect sau are informații în legătură cu atacul terorist era rugat să contacteze telefonic poliția, care a precizat că ‘discreția este asigurată’.

Anterior, agenția Belga a relatat că o fotografie cu autorii prezumtivi ai atacurilor cu bombă de pe aeroportul internațional Bruxelles-Zaventem fusese difuzată de autoritățile belgiene.

Imaginea arăta trei bărbați împingând cărucioare cu bagaje. Cei doi indivizi îmbrăcați în negru ar fi fost atentatorii kamikaze, iar cel de-al treilea, care își ascunde fața, ar fi fugit, fiind căutat activ de poliție. În imagine se vede că cei doi bărbați îmbrăcați în negru poartă pe mâna stângă câte o mănușă. Conform unor surse, mănușile le-ar fi permis să ascundă declanșatorul unei bombe sau centuri explozive.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares