Cine sunt teroriştii care l-au răpit pe românul din Burkina Faso? Un cartel de organizaţii teroriste care s-au afiliat de curând ISIS şi încearcă să intre pe „piaţa” terorismului folosindu-se de român, singurul lor ostatic.
Gruparea jihadistă Al-Mourabitoune este rodul reactivării celulelor aşa-numite „de adormiţi” şi micilor grupuri teroriste din deşert care operează în Sahel. Sahelul este un vast coridor din Sahara până în regiunea de savană Sudan, de-a lungul căruia Islamul, credinţa dominantă, cedează religiilor tradiţionale Africane şi Creştinismului.
Gruparea al-Mourabitoune a fost înfiinţată în 2013, după ce primul său lider, Mokhtar Belmokhtar, a reuşit să fuziuneze două celule jihadiste africane din Africa de Vest. Mokhtar Belmokhtar a vrut să îşi demonstreze forţa în Al-Qaida în ianuarie 2013 când a dat asaltul asupra complex gazifer Tigantourine de lângă In Amenas, cu luarea a sute de ostatici care aveau să crească bugetul teroriştilor, după ce ţările din care proveneau ar fi plătit răscumpărarea. Planul nu a funcţionat. A avut loc un conflict armat în care şi-au pierdut viaţa 38 de muncitori, dintre care şi 2 români, dar şi zeci de luptători jihadişti. A fost începutul sfârşitului pentru Belmokhtar. Exclus din organizaţie după eşec, acesta pune bazelor grupării „Semnatarii cu sânge”, şi alături de „Mişcarea pentru Unicitate şi Jijad în Africa de Vest”, formează al-Mourabitoune.
Proaspăt afiliat ISIS, al-Mourabitoune încearcă acum să îşi facă un nume pe harta terorii. Este prima grupare din regiune care jură credinţă Statului Islamic, după mult mai notorii Boko Haram. Dar române singura celulă teroristă sahariană care să meargă oficial pe acest drum.
Românul, în mâinile unei organizaţii sângeroase
Cu un nou comandat care a jurat credinţă Statului Islamic, al-Mourabitoune şi-a sporit activitatea odată cu răpirea românului din Burkina Faso, care, în acest moment a devenit cea mai preţioasă captură a teroriştilor. Tot în luna aprilie, teroriştii şi-au asumat responsabilitatea pentru un atentat sinucigaş asupra trupelor ONU din Mali în care şi-au pierdut viaţa 3 civili, iar 9 sodaţi au fost răniţi.
Serviciile de securitate din ţările magrebiene au avertizat de pericolul sporirii acţiunilor teroriste încă din 2013, după criza ostaticilor din Algeria în care au murit şi 2 români.
0 Comentarii