Mar 24, 2023, 23:40

Ţigănie la Guvern. După ce a fost demis, un consilier al lui Ponta îl acuză pe şeful Cancelariei lui Cioloş de rasism

sursa foto Facebook

Consilierul de stat pe problemele romilor, Dana Varga, a demisionat din Guvernul Cioloş, susţinând că şeful Cancelariei primului-ministru, Dragoş Tudorache, ar fi afirmat că „există prea mulţi ţigani în Guvern”.

„Pe data de 22 decembrie am fost chemată de domnul cancelar Dragoș Tudorache în urma cererii mele pentru concediu de odihna (…) să îmi ceară demisia. I-am spus că am dreptul la concediu de odihnă și i-am spus că, înainte de a vorbi de demisie, să îmi semneze concediul de odihnă care era de pe 23 decembrie pe 8 ianuarie. (…) A afirmat, în ideea că trebuie să îmi dau demisia, că nu îmi reproșează nimic profesional, pentru faptul că suntem prea mulți rromi în Guvern. De fapt dânsul a folosit cuvântul țigani. Eu în demisie am scris motivul demisiei: că din respect pentru minoritate, că suntem prea mulți rromi în guvern și nu prezint încredere. Am plecat în concediu de odihnă până pe 8 ( ianuarie-n.r.), dânsul mi-a spus „pe 10 când veniți să vă dați demisia”, 10 era duminică. Am fost în concediu de odihnă până pe data de 13 și pe 14 mi-am scris demisia. (…) Mi-a încălcat dreptul la demnitate ca femeie rromă, ca activist rrom și ca demnitar într-o instituție a statului român”, a afirmat Varga la Antena3.

Dana Varga şi-a depus demisia joi, la cabinetul lui Dacian Cioloş, scriind în demisie toate aceste acuzaţii.

Guvernul susţine însă că Dana Varga minte.

„Demisia doamnei Consilier de Stat Dana Varga a fost depusă premierului ieri, Prim-Ministrul neavând încă oportunitatea de a o studia și de a se pronunța în ceea ce privește acest act unilateral.

Declarațiile doamnei Varga din presă și din textul demisiei nu sunt împărtășite de Premier sau de Șeful Cancelariei.

Pe fondul atribuțiilor acoperite de doamna Dana Varga trebuie menționat faptul că, în noua configurație a Cancelariei Prim-Ministrului, problematica romilor se regăsește acum integrată în cadrul Departamentului de politici privind incluziunea socială și drepturile omului”, se arată într-un comunicat al guvernului.

„Dânsa (Dana Varga-n.r.) am văzut că și-a depus demisia, nu am văzut această demisie. Aserțiunile pe care le face și modul în care își explică dânsa demisia e problema dânsei, însă pot să vă asigur că nu există acest tip de abordare discriminatorie în cadrul cancelariei și în cadrul echipei cu care lucrez, lucrul acesta l-am demonstrat deja prin deciziile pe care le-am luat și o să demonstrez în continuare”, a declarat premierul Cioloș, citat de Agerpres..

El a adăugat că aceasta a fost numită consilier de fostul prim ministru și el, în calitate de prim ministru, își alege alt consilier.

„Eu îmi aleg consilierii de stat, nu văd de ce trebuie să dau explicații pentru consilierii pe care îi aleg. La fel ca și miniștrii, și-au ales secretarii de stat, au luat deciziile pe care le-au considerat că trebuie să le ia. Nu văd de ce să dau explicații pentru oamenii pe care îi aleg, au fost și alți consilieri de stat care au plecat, nu pentru că nu sunt competenți, nu pentru că am eu o problemă personală cu unul sau cu altul, ci pur și simplu pentru că eu vreau să-mi aleg o altă echipă cu care eu am venit.

Dânsa a fost recrutată de fostul prim ministru ca și consilier de stat, eu mi-am recrutat ca și prim ministru alt consilier de stat referitor la minoritate romă. (…) Deci nu este doamna Varga singura reprezentantă a minorității rome, a făcut parte dintr-un Guvern ce și-a încetat mandatul, cu toate că Guvernul și-a încetat mandatul, unii consilieri au mai fost menținuți o perioadă, dar consilierii de stat sunt numiți de către primul ministru direct, sunt consilierii cei mai apropiați ai primului ministru, de ce trebuie să dau eu explicații”, a spus Cioloș.

El a adăugat că nu este vorba despre un scandal, ci a aflat că Varga și-a depus demisia și „s-a dus la televiziuni”.

„Am aflat acum de la purtătorul de cuvânt că dânsa și-a depus demisia și că s-a și dus la televiziuni ca să spună motivul pentru care și-a depus-o. Nu era cazul. Și-a depus demisia, o să o văd, e un lucru firesc, încă o dată spun, dânsa a fost pe un post politic, în sensul că a fost consilier de stat la cancelarie, nu este un post câștigat prin concurs, este o numire făcută de primul ministru, atunci nu văd de ce trebuie discuții”, a arătat premierul.

Dana Varga este preşedinte al departamentului de minorităţi în formaţiunea condusă de Călin Popescu-Tăriceanu şi a fost consilieră a acestuia pe când copreşedintele ALDE era premier. Dana Varga a fost numită consilier de stat în cadrul Cancelariei premierului de către Victor Ponta în ianuarie 2015.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares