Feb 7, 2023, 17:07

Tony Blair recunoaște că invadarea Irakului a ajutat la crearea ISIS VIDEO

tony blair

Fostul premier britanic, Toni Blair, a recunoscut că invazia din Irak din 2003 a jucat un rol important în formarea jihadiștior de la ISIS. Mai mult, cel mai important partener al lui George Bush în Irak și-a cerut scuze pentru o parte dintre greșelile pe care le-a făcut în planificarea războiului, într-un interviu pentru CNN.

„Bineînțeles că nu poți spune că cei dintre noi care l-au îndepărtat pe Saddam în 2003 nu au nicio responsabilitate pentru situația din 2015. Dar este important totuși să realizăm că, în primul rând, Primăvara Arabă care a început în 2011 ar fi avut impact și asupra Irakului de astăzi și în al doilea rând, ISIS s-a creat din Siria, și nu din Irak”, a spus Blair pentru CNN.

Tony Blair și-a cerut scuze și pentru greșelile pe care le-a făcut înainte de război, în special pentru pregătirea momentului care a urmat înlăturarii lui Saddam. Chiar și așa, fostul ministrul britanic susține că a luat decizia corectă.

„Am încercat o intervenție și aducerea trupelor în Irak. Am încercat intervenția și fără a duce trupe în Libia. Și nu am încercat nicio intervneție în afară de a cere o schimbare de regim în Siria. Nu este clar pentru mice că, și în cazul în care politicile noastre ar fi funcționat, următoarele măsuri ar fi mers mai bine. Mi-ar fi greu să mă scuz pentru îndepărtarea lui Saddam. Cred că și din 2015 înainte este mai bine fără el decât cu el”, a spus Blair.

Criticii au reproșat întotdeauna Stetelor Unite că distrugerea armatei lui Saddam Hussein după invazie a creat un uriaș vid de securitate exploatat de Al Qaida, care apoi a fost înlocuit de Statul Islamic. Reuters susține că mulți strategi importanți ai ISIS sunt foști ofițeri suniți de armată, renegați de Occidentul triumfător din Irak.

Decizia lui Tony Blair de a trimite trupe în Irak pentru a sprijini invazia americană este în continuare o temă aprinsă de discuție în Marea Britanie, care așteaptă în continuare concluziile unei anchete publice care a durat 6 ani.

Înainte de război, guvernele Statelor Unite și Regatului Unit au susținut că regimul din Irak posedă armele de distrugere în masă (ADM), reprezentând o amenințare la adresa securității și aliaților regionali. În anul 2002, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat Rezoluția 1441, care a solicitat ca Irak să coopereze cu inspectorii de arme ONU pentru a verifica dacă Irakul nu a avut în posesia sa arme de distrugere în masă și rachete de croazieră.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares