Mar 29, 2023, 09:10

Patru atentate ISIS într-o zi. Turiști britanici și germani au fost executați la două hoteluri din Tunisia

Credit foto: DailyMail

UPDATE 3 37 de oameni au murit în urma atentatului de pe plaja tunisiană din Sousse, majoritatea europeni din Marea Britanie, Germania și Belgia., în urma atacului revendicat de Statul Islamic. Într-un alt atac ISIS, în Kuweit, 25 de oameni și-au pierdut viața în urma atentatului sinucigaș de la moscheea șiită în care se aflau 2000 de credincioși. Iar în Somalia, 80 de soldați ai Uniunii Africane au fost omorâți de gruparea Al Shabab, afiliată ISIS, în Somalia. Baza lor se află sub controlul jihadiștilor.

UPDATE 2 AlJazeera anunţă un al patrulea atac, la o bază din Somalia, atac soldat cu 30 de morţi. Atentatul a fost revendicat de gruparea Al Shabab, afiliată ISIS.

Cameron: Este o amenințare asupra noastră, a tuturor. Aceste evenimente care au avut loc în Franța și Tunisia se pot întâmpla oriunde.

UPDATE Teroriștii ar fi folosit și grenade în atentat. Din ultimele informații, care citează radioul local din Tunis, printre europenii uciși de află și turiști germani, în afara celor britanici. Premierul Marii Britanii, David Cameron, a reunit comitetul de urgență COBRA.

„Este o amenințare asupra noastră, a tuturor. Aceste evenimente care au avut loc în Franța și Tunisia se pot întâmpla oriunde. Trebuie să facem tot ceea ce putem ca să ajutăm. Asta înseamnă o mai mare cooperare împotriva terorismului și a sursei acelei amenințări. Trebuie să facem față discursului otrăvitor care schimbă atâtea minți tinere. Acești oameni care fac asemenea lucruri pretind că le fac în numele Islamului. Dar nu este așa. Islamul este o religie a păcii. O fac în numele unor ideologii bolnave pe care trebuie să o atacăm cu tot ce avem”, a spus David Cameron.

La puțin timp după acest atentat, 13 persoane au fost ucise într-un atac sinucigaş revendicat tot de ISIS care a vizat o moschee şiită musulmană din capitala Kuweit-ului, unde se aflau aproximativ două mii de credincioşi.

Cum a început totul

După atacul atacul terorist din Franța, un alt atentat revendicat de ISIS șochează Europa. Mai mulți turiști britanici au fost uciși cu sânge rece la două hoteluri din Tunisia. Cel puțin 27 de persoane au fost omorâte în timp ce se aflau pe șezlongurile din celebrul resort din Sousse în care își petreceau vacanța. Unul dintre atacatori a fost omorât, iar un al doilea ar fi reușit să scape, potrivit primelor informații date de poliția tunisiană.

Atacul a avut loc la 140 de kilometri de capitala Tunis, la două hoteluri cu plajă la Mediterană.

„Am crezut că sunt artificii. Când am ieșit să văd, am înțeles imediat despre ce este vorba. Era foarte multă lume la plajă. Fiul meu era în apă în timpul atacului, iar eu și soția strigam la el să iasă. În timp ce venea spre mine, am văzut pe cineva care tocmai fusese împușcat”, a spus un turist britanic pentru DailyMail.

„Am auzit o explozie destul de puternică. Oamenii alergau în jurul hotelului. Nimeni nu ne spunea cum să procedăm”, spune un alt turist.

Cadavrul unuia dintre atacatori ar fi fost văzut de mai mulți martori la locul incidentului. Teroristul, înarmat cu un Kalasnikov, ar fi murit în schimbul de focuri cu poliția.

Un atentat similar a avut loc în Tunis în luna martie. Atunci, 3 teroriști au atacat Muzeul Național Bardo din capitală, și au luat ostatici. 20 de oameni au fost executați, dintre care majoritatea europeni.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares