Magnatul american Donald Trump, care și-a asigurat numărul necesar de delegați pentru candidatura republicană la Casa Albă, și-a expus joi, pentru prima dată, politicile energetice și de mediu, promițând că, dacă va ajunge președinte, va retrage Statele Unite din acordul de la Paris privind schimbările climatice și va relansa industriile minieră și petrolieră, inclusiv prin aprobarea oleoducului Keystone XL între Canada și SUA, proiect abandonat de Barack Obama din cauza impactului de mediu, relatează AFP, Reuters și EFE.
‘Orice reglementare care este învechită, nenecesară, proastă pentru muncitori sau contrară interesului național va fi eliminată, dar eliminată complet’, a declarat Trump, vorbind în fața a 7.700 de participanți la o conferință a industriei petroliere din bazinul Williston, în orașul Bismarck, statul Dakota de Nord.
Criticându-l virulent pe președintele Obama pentru acțiunile sale împotriva schimbărilor climatice, miliardarul s-a angajat să relanseze producția de petrol și gaz natural în SUA, mai ales prin foraje pe terenurile federale, obiectivul său fiind asigurarea ‘independenței energetice americane’.
‘O administrație Trump va dezvolta un plan energetic care va pune America pe primul loc’, a declarat el, într-un discurs primit cu aplauze furtunoase, promițând să ‘anuleze toate decretele lui Obama care au distrus locuri de muncă, mai ales planul său de acțiune climatică’.
‘Vom anula acordul de la Paris privind schimbările climatice și vom înceta toate plățile din bani publici americani către programele ONU privind încălzirea climatică’, a mai spus miliardarul, care a calificat în trecut acest fenomen drept ‘o înșelătorie’.
În ce privește proiectul oleoducului Keystone XL, Trump a declarat că ‘vrea să-l vadă construit’, dar că va renegocia contractul cu compania TransCanada. ‘Vreau o parte din profituri pentru că noi facem astfel încât proiectul să existe, prin exproprieri și alte lucruri, și vreau o parte din profituri pentru Statele Unite. Așa vom face America bogată din nou’, a dat el asigurări.
După ani de tergiversări, președintele Obama a anunțat în noiembrie renunțarea la acest proiect, ce vizează aducerea petrolului canadian din șisturile bituminoase din provincia canadiană Alberta până în centrul SUA, în Nebraska, de unde să fie transportat spre rafinăriile americane de la Golful Mexic.
Proiectul, susținut de Canada, a fost emblematic pentru prăpastia ideologică existentă în SUA cu privire la energie și mediu.
În luna ianuarie, compania TransCanada a anunțat că va pretinde despăgubiri de 15 miliarde de dolari guvernului american în urma abandonării proiectului.
Declarațiile magnatului contrastează puternic cu propunerile celor doi candidați care se luptă pentru învestitura democrată, Hillary Clinton și Bernie Sanders, care susțin reducerea substanțială a consumului de combustibili fosili și promovarea energiilor regenerabile. În discursul său, Trump i-a criticat pe amândoi, susținând că politicile lor ar distruge locuri de muncă și ar forța Statele Unite ‘să cerșească din nou petrol’ de la producătorii din Orientul Mijlociu. ‘Acest lucru nu se va întâmpla. Nu cu mine’ președinte, a dat el asigurări.
‘Politicile energetice ale lui Trump ar accelera schimbările climatice, i-ar proteja pe poluatorii corporatiști care profită de pe urma otrăvirii aerului și apei noastre, și ar bloca trecerea spre o energie curată care este necesară pentru întărirea economiei noastre, pentru protejarea mediului și a sănătății noastre’, a comentat Tom Steyer, miliardar și activist de mediu, unul dintre cei care au considerat ‘înfricoșătoare’ declarațiile lui Trump.
0 Comentarii