Iun 7, 2023, 19:18

Tsipras: „Am negociat cu cuţitul la gât”

Credit foto: Greekreporter.com

Alexis Tsipras a declarat marţi seara la televiziunea naţională a Greciei că acordul cu UE l-a negociat „cu cuţitul la gât”. Tsipras, citat de Mediafax.ro, a mai spus că oficialii europeni nu ştiu cum să asigure o finanţare punte pentru a preveni intrarea Greciei în incapacitate de plată. „Guvernul grec nu a primit încă un program de finanţare punte pentru că unii încearcă să îl blocheze. Prioritatea mea este ca alegerea pe care am făcut-o, cu cuţitul la gât, să fie finalizată”, a afirmat Tsipras într-un interviu la postul public ERT-TV.

Tsipras a explicat că pachetul de austeritate este inevitabil, pentru că alternativa ar fi fost ieşirea din zona euro. În schimb, necesarul de finanţare pe termen mediu al Greciei va fi asigurat, iar discuţiile pentru restructurarea datoriilor vor începe în toamnă, a spus premierul.

Comentariile premierului elen au provocat iritare în rândul oficialilor germani. „Ceea ce a spus ieri premierul Tsipras la televiziunea elenă mă irită. Când cineva spune că nu sprijină cu adevărat ceea ce face, atunci cred că este o problemă, acest fapt nu creează încredere”, a declarat Jens Spahn, secretar de stat în Ministerul german de Finanţe.

Săptămâna viitoare, Grecia trebuie să ramburseze Băncii Centrale Europene (BCE) 3,5 miliarde de euro, iar Guvernul să plătească pensii şi salarii. Parlamentul grec trebuie să voteze miercuri condiţiile impuse de creditorii ţării pentru reluarea sprijinului financiar, în timp ce măsura de control al capitalului a blocat economia care a pierdut deja 25% din valoare, din 2009.

FMI a criticat marţi seara acordul privind noul plan de salvare oferit Greciei de liderii zonei euro, apreciind că datoria publică a statului grec a devenit nesustenabilă şi că Atena are nevoie de reducerea datoriilor.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares