Ian 27, 2023, 11:04

Tsipras, emoții înaintea alegerilor de duminică. Partidul Noua Democrație îi suflă în ceafă

Credit foto: ekathimerini.com

Partidul lui Alexis Tsipras pare a avea un avans de circa 1% în sondaje în faţa formaţiunii conservatoare conduse de Vangelis Meimarakis. Spre exemplu, conform unui sondaj efectuat de Institutul Marc la cererea Alpha TV, Syriza este creditată cu 26,2%, iar Noua Democraţie cu 25,1%. Potrivit sistemului electoral grec, partidul care se clasează pe primul loc în alegeri primeşte 50 de locuri suplimentare în Parlamentul de 300 de membri.

În cazul în care Syriza va beneficia de acest bonus, poate forma uşor o coaliţie cu Partidul Socialist (PASOK) şi cu formaţiunea de centru To Potami.

Pe de altă parte, liderul opoziției de dreapta din Grecia, Vangelis Meimarakis, s-a declarat încrezător în victoria sa la alegerile de duminică și a promis să alcătuiască o „echipă națională” pentru a guverna, încheindu-și joi campania printr-un miting la Atena.

„Alegerea mea este de a forma o echipă națională cu toți cei care doresc să participe la aceasta”, a afirmat liderul marelui partid conservator Noua Democrație, în fața câtorva mii de simpatizanți, în majoritate de peste 50 de ani, prezenți în Piața Omonia. „Cei care nu vor n-au decât să-și traseze drumul deoparte”, a adăugat el, lansând o provocare rivalului său de stânga Alexis Tsipras care a refuzat această mână întinsă, potrivit Mediafax.

Partidul de extremă-stânga Unitatea Populară, format în august de circa 40 de parlamentari care au părăsit Syriza, şi mişcarea naţionalistă Grecii Independenţi, foştii parteneri de coaliţie ai lui Alexis Tsipras, sunt creditaţi cu mai puţin de 3%, sub pragul necesar intrării în Parlament. Tsipras spune că este mai înţelept în urma acestei experienţe şi doreşte încă o şansă din partea alegătorilor pentru a stopa austeritatea cerută într-un nou plan de asistenţă financiară al UE pe care a fost forţat să îl accepte în luna iulie, pentru a păstra ţara în zona euro.

Banca Centrală Europeană a redus joi plafonul finanțării de urgență destinată băncilor grecești, după ce restricțiile asupra mișcărilor de capital și acordul dintre Guvernul de la Atena și creditorii internaționali au dus la diminuarea retragerilor de depozite din bănci.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares