Mai 28, 2023, 03:05

Tsipras încearcă să își salveze pielea. Este dispus să semneze propunerea creditorilor internaționali

Credit foto: The Telegraph

UPDATE 2: Angela Merkel, cancelarul german, nu este dispusă să negocieze cu Grecia. Spune că guvernul Tsipras a decis singur să părăsească masa negocierilor. Reiterează ideea că nu va vorbi cu Tsipras înainte de referendum.

UPDATE Premierul Alexis Tsipras este pregătit să accepte toate condițiile creditorilor internaționali, cu minore amendamente. Premierul elen a trimis o scrisoare Comisiei Europene, FMI și Băncii Centrale Europene în care cere pentru Grecia toate condițiile propuse weekendul trecut de creditorii internaționali, când delegația elenă a plecat de la negocieri. Scrisoarea de două pagini, publicată în exclusivitate de Financial Times, explică și de ce ieri Atena a cerut o prelungire a termenului de plată, și un nou ajutor de 29 de miliarde de euro. Scrisoarea vine în contextul în care susținerea față de referendumul de duminică este tot mai mică, iar guvernul Tsipras ar putea fi obligat să demisioneze. Piețele financiare au reacționat imediat pozitiv la aflarea veștii că Grecia este din nou aproape de semnarea unui nou acord și evitarea incapacitații de plată. Totuși, potrivit noilor termeni ai lui Tsipras, guvernul nu vrea să renunțe la TVA diferențiat de 30% pentru insule.

tsipraaas

Grecia, între disperare și îngâmfare

Fondul Monetar Internațional a confirmat că Grecia nu a realizat plata scadentă de 1,5 miliarde euro și că a primit solicitarea Atenei de extensie a rambursării. FMI transmite însă că va analiza această cererea „în timp util”. Grecia a devenit astfel prima țară dezvoltată din istorie într-o asemenea situație. De la 1 iulie Grecia nu va mai primi ajutor financiar internațional.

Varoufakis va prezenta miercuri măsuri pentru cel de-al treilea program de salvare, după ce miniștrii de Finanțe din zona Euro au refuzat o ultimă ofertă disperată din partea Greciei, venită chiar înaintea de tranșa scadentă FMI. Oficialii de la Atena spun că în cazul unui compromis cu creditorii internaționali, referendumul de duminică nu va mai avea loc.

Șeful Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, a declarat pentru CNN că Grecia va intra în default miercuri dimineață, în cazul în care nu face plata către FMI în timp util. Dijsselbloem a transmis că un al treilea program de bailout este întodeauna posibil, însă este „o adevărată procedură”, iar situația economiei și sectorului bancar din Grecia nu ajută.

gra,fic

Agenţia americană de rating Fitch a trimis Grecia în categoria „junk”(n.r. gunoi). Este ultima treaptă înainte de intrarea în incapacitate de plată. Ratingul „junk” înseamnă că Grecia a devenit din acest moment nerecomandată investitorilor şi că Guvernul Tsipras nu mai are capacitatea de a-şi plăti datoriile.

După referendumul de duminică, 5 iulie, care ar putea însemna părăsirea zonei Euro, Grecia mai are un mare examen de trecut pe 20 iulie când trebuie să plătească Băncii Centrale Europene aproape 3,5 miliarde de dolari. În caz de naplată, instituția condusă de Mario Draghi va putea tăia definitiv fondurile de urgență la care avea acces Atena.

Cerințele-cheie ale programului de salvare propus grecilor de creditori

*Modificări în domeniul TVA. Un nou sistem care să intre în vigoare de la 1 iulie, compus din 3 puncte, care să crească PIB-ul cu 1%

*TVA de 23%, inclusiv pentru restaurante, 13% pentru produsele de baze, electricitate, hoteluri și apă

*TVA de 6% pentru medicamente, cărți și teatre

*TVA nediferențiat pentru insulele grecești

*Pensionarea anticipată să fie penalizată și creșterea vârstei de pensionare la 67 de ani până în 2022

*Eliminarea bursei de „solidaritate” Ekas până în anul 2020, pe care o primesc cei mai săraci 200.000 de pensionari. 20% dintre cei mai bine plătiți dintre ei, urmau să nu o mai primească deja de la 1 iulie

*Contribuția la sănătate pentru pensionari să ajungă la 6%, de la 4%

În acest timp, băncile grecești sunt tot închise, retragerile din bancomate sunt limitate la 60 de euro pe zi.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares