Mar 30, 2023, 11:05

Tsipras supravieţuieşte unui nou vot în Parlamentul grec. Varoufakis susţine austeritatea

greece-bailout_tsipras480

Odată cu dezbaterile din Parlament, mii de persoane au protestat din nou, unii chiar violent, în Piaţa Syntagma din Atena faţă de noile măsuri de austeritate.

Chiar şi cu opoziţia manifestanţilor, dar şi a multor membri din partidul premierului, Syriza, Parlamentul Greciei a aprobat, joi dimineaţă, un alt set de reforme cerute de creditori înainte de începerea negocierilor pentru noul program de asistenţă financiară. Alexis Tsipras şi-a apărat decizia în faţa colegilor spunând că măsurile sunt necesare pentru evitarea ieşirii ţării din zona euro.

„Am luat decizii dificile, iar acum trebuie să ne adaptăm noii situaţii. Nu am fost de acord cu multe dintre reforme, dar voi face tot posibilul să le implementez”, a spus el în faţa Parlamentului, asigurând că în urma acestui acord, Grecia va avea lichidităţi pentru următorii 3 ani.

De această dată, fostul ministru de Finanţe, renegatul Varoufakis, a votat pentru măsurile de austeritate, spunând că sunt dintre cele agreate de el, pe care ar fi vrut să le promoveze şi în mandatul său.

230 de parlamentari au votat pentru reformele cerute de creditori, în timp ce 63 au fost împotriva lor. Noile măsuri se referă la introducerea unor reglementări bancare europene în legislaţia elenă şi la modernizarea Codului de procedură civilă.

„Cercurile financiare din cadrul Uniunii Europene vor în continuare ieşirea Greciei din zona euro. Am fost nevoiţi să acceptăm un compromis dur pentru a evita scenariile extreme. În ultimele şase luni am făcut erori, dar nu regret această luptă”, a spus Tsipras.

Este a doua oară în ultima săptămână când Tsipras admite că a făcut multe greşeli în lupta sa pentru a forţa mâna creditorilor şi a ajunge la restructurarea datoriei Greciei. Erori, întârzieri şi indecizii care au costat Grecia numai în ultima lună peste 30 de miliarde de euro, potrivit unei analize Reuters.

„Puteţi să mă acuzaţi de multe lucruri, că am avut iluzia că Europa poate fi înfrântă, că puterea a ceea ce este bine poate înfrânge puterea băncilor şi a banilor. Dar nu mă puteţi acuza că am minţit poporul grec”, a spus Tsipras la televiziunea de stat, potrivit Reuters.

Un coleg al lui Tsipras spune că indeciziile premierului au fost plătite scump de Grecia.

„A făcut salturi mari în politică, dar indecizia sa este un rezultat al temerilor sale. Teama că va ajunge premierul care a scos Grecia din euro, teama că partidul va fi divizat, dar şi teama de a-şi trăda ideologia pentru care a luptat şi în care a crezut de când era copil”.

A fost săptămâna penitenţei pentru liderii Syriza. Fostul ministru Varoufakis a recunoscut în direct la CNN, într-un dialog cu Christiane Amanpour, că a făcut erori importante în mandatul său în fruntea Finanţelor.

„Am făcut greşeli, nu este niciun dubiu în legătura cu asta. Şi mă simt responsabil pentru multe dintre ele. Dar adevărul este, Christiane, că puternica Troika a creditorilor nu a fost interesată să ajungă la un acord înţelept, onorabil, reciproc benefic”.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistenţă financiară, care să permită rămânerea Greciei în zona euro. Grecia şi-a asigurat restructurarea datoriilor şi finanţarea pe termen mediu în cadrul unui pachet în valoare de 86 de miliarde de euro care va permite ţării să rămână în spaţiul monedei unice.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares