Dec 1, 2022, 16:33

Turcia a avertizat Franța de două ori într-un an în legătură cu unul dintre teroriști

paris bataclan

Un înalt oficial al guvernului turc suține că Turcia a avertizat Franța de două ori în decursul unui an în legătură cu Omar Ismail Mostefai, unul dintre militanții jihadiști care s-a detonat vineri în Paris, la sala de concerte Bataclan, dar nu a primit niciun răspuns.

În octombrie 2014, Turcia a primit o cerere de informații din partea Frantei legate de patru prezumtivi jihadisti, care nu includea însă numele atacatorului kamikaze de la Bataclan. Turcia a dechis însă o anchetă în provința acestuia, pentru că numele său era legat chiar de grupul vizat de serviciile franceze.
Suspectul a intrat în Turcia în anul 2013 prin provincia Edirne (nord-vest), la granița cu Bulgaria și Grecia. „Nu avem nicio urmă a plecării sale din țară”, spune oficialul turc, care susține că Parisul a solicitat Ankarăi informații despre Mostefau abia după valul de atacuri teroriste din Paris.
Omar Ismail Mostefai s-a născut chiar în Paris și a fost unul dintre atacatorii care au participat la luarea de ostatici de la Bataclan, în timpul căreia s-a și detonat. Acesta a fost identificat pe baza amprentei de pe un deget secționat. El fusese condamnat de mai multe ori pentru delicte de drept comun și era in atenția autorităților după radicalizarea sa islamistă începând cu 2010.

Autoritățile franceze l-au identificat drept Ismail Omar Mostefai pe unul dintre cei trei teroriști care au ucis vineri seară cel puțin 89 de oameni în sala de concerte din Bataclan.

Născut în 1985 în suburbiile Parisului, în Courcouronnes, acest tânăr cu rădăcini algeriene avea doi frați și două surori. Mostefai fusese condamnat de nu mai puțin de opt ori pentru delicte de drept comun, între 2004 și 2010, dar nu a fost niciodată închis. Din 2010, Omar apărea în evidențele serviciilor secrete franceze ca suspect, dar nu era pus sub urmărire, au declarat surse ale poliției citate duminică de postul de televiziune BFM TV.

Potrivit postului de televiziune citat, Omar frecventa des o moschee din Lucé, în departamentul Eure et Loir. Tatăl și unul dintre frații acestuia au petrecut noaptea de sâmbătă spre duminică în arestul Direcției Antiteroriste a Poliției din Levallois Perret, la periferia Parisului, unde au fost interogați pentru a stabili dacă erau la curent cu activitățile lui Omar.

Fratele lui Omar, în vârstă de 34 de ani, s-a prezentat de bună voie la poliție, după ce a aflat că acesta era implicat în atentate, potrivit Agerpres. Însă, s-a declarat surprins de vestea că fratele său ar fi unul dintre teroriștii din Paris. „Este o nebunie, un vis urât”, ar fi declarat el polițiștilor care îl anchetau, cărora le-a mai spus că nu ținea legătura cu Omar de ani buni din cauza unor „certuri în familie”, dar știa că a fost în Algeria, țara de origine a familiei Mostefai.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares