Mar 30, 2023, 05:11

Turcia se oferă să ajute România pentru construirea moscheii de la Bucureşti

mosque

Vicepremierul turc Veysi Kaynak a declarat joi seara, la Constanța, că dacă Guvernul României va cere ajutorul Turciei privind construirea moscheii în București, atunci va avea susținerea autorităților de la Ankara în realizarea proiectului.

”Legat de construirea sau neconstruirea moscheii din București, pot să spun că cererea de construire a unui lăcaș de cult, fie acesta moschee sau alt tip de lăcaș, poate fi transmisă doar de cetățenii acelei țări. Subiectul a fost discutat în urma dorinței comunității musulmane din România, care a transmis o cerere guvernului român în acest sens. Am văzut că partidele politice din România susțin acest proiect, lucru care pe noi ne face să ne simțim bine. Tot ce poate să facă Turcia în acest sens este să aplice reciprocitatea în cazul în care guvernul român va cere ajutorul Turciei, și atunci va avea susținerea statului turc în acest proiect”, a spus, într-o conferință de presă, viceprim-ministrul Turciei, întrebat fiind dacă proiectul privind construirea moscheii în Capitală va continua.

Referitor la întrebarea dacă a discutat cu autoritățile de la București despre posibilitatea înființării învățământului superior teologic musulman, Veysi Kaynak a afirmat că autoritățile române au un cuvânt de spus în acest sens.

”În ceea ce privește instituirea unui învățământ superior teologic, din nou pot spune că cei care vor decide dacă acest lucru este necesar sau posibil sunt partea românească, guvernul român. Autoritățile române sunt cele care pot să aibă cuvânt în această privință. Din punctul meu de vedere, consider că oamenii trebuie să aibă dreptul să creadă în ce vor ei și să-și manifeste credința în modul în care doresc. Dacă noi nu acționăm în acest sens, dacă nu se permite acest lucru, se ajunge la radicalism sau la ilegalitate. Însă în România nu există o asemenea problemă pentru că musulmanii din România se pot ruga liber și pot să-și manifeste credința în mod liber”, a mai menționat vicepremierul turc, citat de Agerpres.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares