Mai 19, 2022, 14:32

Turism murdar. Din cauza crizei, mulţi greci se implică în traficul de antichităţi

Acropole, Atena (sursa: ghiduri-turistice.info)

Criza financiară din Grecia i-a determinat pe mulţi localnici să debuteze în meseria de hoţi de antichităţi, arată un articol din National Geographic.

Poliţia din Grecia a remarcat recent creşterea unui tip de infracţionalitate care poate părea surprinzătoare: oameni fără un trecut infracţional s-au apucat de jefuit antichităţi greceşti. O dovadă în acest sens este aceea că au crescut brusc cererile de permis pentru cumpărarea de detectoare de metale. Deoarece acestea sunt folosite pentru găsirea de monede şi artefacte vechi, guvernul grec ţine sub observaţie acest domeniu şi acordă permis pentru cumpărarea de detectoare doar cetăţenilor fară antecedente penale. „Numărul cererilor a crescut de când a izbucnit criza economică”, spune locotenentul Monovasios.

Cum criza grecească s-a intesificat în ultimii cinci ani, detectivii de la Departamentul de Antichităţi şi Patrimoniu Cultural au remarcat nu doar creşterea săpăturilor ilegale şi furturilor de artefacte arheologice dar şi schimbarea profilului tipic al jefuitorilor.

Înainte de criză, membrii reţelelor de crimă organizată, care se ocupau, de regulă, cu traficul de arme şi droguri, făceau şi trafic cu obiecte de patrimoniu. Acum au apărut oameni obişnuiţi care îşi procură instrumente sofisticate cu care dezgroapă obiecte de patrimoniu pe care le vând apoi pe bani cash.

Acest lucru vine în contextul în care agenţiile care trebuie să se ocupe cu protecţia antichităţilor de pe teritoriul Greciei sunt subfinanţate şi lucrează cu personal restrâns din cauza tăierilor bugetare operate de guvern.

Santorini
Santorini

Multe antichităţi de păzit, puţini poliţişti

„Avem nevoie de mai mulţi oameni”, spune Evgenios Monovasios, locotenent în Divizia de Poliţie din Attica. El estimează că, în toată Grecia, există doar 60 de angajaţi care lucrează exclusiv împotriva furtului de antichităţi. În condiţiile în care cooperarerea cu departamentele locale de poliţie de pe teritorului Greciei este dificilă, din cauza lipsei de personal, este greu să combaţi furtul de antichităţi de pe un teritorul atât de vast, care se întinde de la munţii din nord până la insulele din marile Egee şi Ionică.

„Ne-ar trebui o armată să-i depistăm pe toţi”, spune şi Elena Korka, directorul general al instituţiei care se ocupă de antichităţi şi patrimoniul cultural: „Este imposibil să nu găseşti antichităţi în Grecia. Sunt peste tot”

Pentru a combate furtul, autorităţile din Grecia folosesc o gamă de metode, care merg de la folosirea de poliţişti sub acoperire, până la negocieri internaţionale. Locotenentul Monovasios şi colegii săi fac muncă de intelligence adunând informaţii din reţelele de hoţi şi organizează raiduri pentru recuperarea de artefacte. Korka, care deţine un doctorat în arheologie, ajută la pregătirea profesională a celor care se ocupă de prinderea hoţilor şi recuperarea artefactelor care au părăsit deja Grecia.

Un fenomen complex

Grecia se confruntă cu provocări majore în ceea ce priveşte protecţia moştenirii sale culturale: o abundenţă de antichităţi, dar resurse limitate pentru protejarea lor, o puternică piaţă neagră cu o cerere pe măsură precum şi o criză economică majoră care a împins mulţi locuitori să se ocupe cu traficul ilegal de artefacte.

Ultimele cazuri celebre de trafic de antichităţi din Grecia au fost furtul unor manuscrise bizantine de la o mănăstire de la Muntele Athos şi recuperate apoi de la Muzeul Getty şi Universitatea Duke în 2014 şi 2015 şi capturarea unor figurine, vase şi fragmente de statuete din Neolitic confiscate în Attica şi a căror valoare estimată era de 20 de milioane de euro. Din păcate, pentru fiecare tranzacţie descoperită, multe alte artefacte trec graniţa grecească şi ajung în colecţii private.

Acropole 2

Nu este uşor să stăvileşti acest fenomen. Monovasios şi echipa sa construiesc cazul strângând informaţii din interiorul reţelelor, oficialii din vamă şi din paza de coastă supraveghează ieşirile din ţară, iar ofiţerii sub acoperire penetrează reţelele de hoţi, în timp ce alţii joacă rolul de cumpărători. După aceea, urmează prinderea suspecţilor şi recuperarea obiectelor furate….citeşte continuarea pe travelzoom.ro

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares