UPDATE Procurorii DNA au dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile față de Antal Arpad, primar al municipiului Sfântu Gheorghe, județul Covasna, el având interdicția, printre altele, de a-și exercita funcția de edil și de a părăsi țara.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras, a ajuns în fața procurorul de la DNA București pentru a da explicații asupra modului în care ar fi favorizat o societate prin schimbarea destinației a 4,2 milioane de euro din finanțarea rambursabilă primită pentru proiectul „Reabilitarea străzilor și iluminatului public din orașul Sfântu Gheorghe’, au declarat surse judiciare pentru Agerpres. Bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 500.000 de euro, prin angajarea unor cheltuieli cu titlul de ‘servicii de întreținere’ și ‘servicii de consultanță’, precum și prin plata către BERD a unor comisioane de neretragere cu titlu de sancțiuni. Pentru cele menționate, primarul a acționat fără a avea acordul Consiliului Local și nici avizul Ministerului Finanțelor Publice, susțin sursele citate.
Antal Arpad Andras, intrat recent în atenția DNA, s-a erijat, de-a lungul timpului, într-un opozant subtil al conducerii UDMR, poziție manifestă inclusiv prin atitudinile și luările sale de poziție radicale în raport cu Bucureștiul. Atitudine care a convenit de multe ori UDMR, care a preferat o abordare mai diplomată a crizelor din comunitate.
Cu timpul însă, Antal Arpad Andras a devenit astfel un personaj incomod inclusiv pentru propriii colegi din organizație. Iar asta s-ar putea vedea mai ales într-un an electoral când nu este exclus ca maghiarii să vizeze revenirea în arcul guvernamental, demonstrând că își promovează ideologia într-o manieră echilibrată și în limitele Constituției.
Pe fond, demersurile DNA ar putea să servească intereselor politice de moment ale conducerii UDMR, în condițiile în care Antal Arpad Andras a pus de multe ori într-o lumină nefavorabilă imaginea UDMR. De altfel într-un comunicat oferit presei înainte ca primarul din Sfântu Gheorghe să ajungă la DNA București, conducerea UDMR s-a limitat la o apărare modestă a liderului din Sfântu Gheorghe.
“Uniunea a aflat cu stupoare despre faptul că DNA a efectuat percheziții la sediul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe, respectiv la domiciliul primarului Antal Árpád, vizând un contract finanțat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în cazul căruia instituția de finanțare a remis un document prin care se stabilește îndeplinirea tuturor criteriilor de reglementare, respectiv legalitatea tuturor aspectelor”, se arată în scurtul comunicat.
Elocvente pentru presiunile exercitate împotriva conducerii UDMR de Antal Arpad sunt ceremoniile prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, desfășurate la Sfântu Gheorghe în 15 martie 2015, când Kelemen Hunor a fost huiduit în premieră în cadrul unei acțiuni organizate chiar de primar. Surse din interiorul comunității maghiare sugerau, la acea vreme, că primarul nu a fost străin de aceste huiduieli. Numai atitudinea conciliantă a lui Kelemen Hunor a făcut ca situația să nu degenereze și să păstreze astfel celebra coeziune din interiorul UDMR.
În replică, Antal Arpad Andras a interpretat atunci reacția oamenilor ca fiind o lipsă de răbdare pe care maghiarii o au față de autorităţile de la Bucureşti, dar mai ales față de propriii lideri, printre care şi Kelemen Hunor, de la care s-ar fi așteptat să militeze mai puternic pentru interesele comunității.
0 Comentarii