Feb 4, 2023, 01:09

UDMR critică moțiunea de cenzură a PNL

foto vocea transilvaniei

Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR de la Târgu Mureş, că, în principiu, Uniunea nu votează împotriva unei moţiuni de cenzură, fiind în opoziţie, dar aşteaptă textul moţiunii pentru a vedea ce poziţie va adopta, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„PNL a anunţat moţiunea de cenzură pe care o vor depune. Aceasta are legătură cu votul prin corespondenţă care nu a fost inclus în legea electorală. Putem să criticăm Guvernul pentru multe lucruri, dar nu poţi să tragi la răspundere Guvernul pentru o sarcină care revenea Parlamentului. Nu este ceva ce se poate susţine, pentru că legea votului prin corespondenţă a reprezentat o sarcină pentru Parlament. Noi am spus că nu Guvernul trebuie să aducă legi, ci Parlamentul trebuie să vină cu propuneri şi să promulge legile. Deci nu poţi să tragi la răspundere Guvernul pentru o muncă nefăcută de Parlament. În principiu, noi nu votăm împotriva moţiunii de cenzură, fiind în opoziţie, pentru că nu ar arăta bine nicicum, dar o să vedem ce poziţie adoptăm. Din punct de vedere logic, nu cred că votul prin corespondenţă este o temă care poate să fie bună sau un subiect propice pentru a vota împotriva Guvernului sau pentru a da jos Guvernul”, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, înainte de a lua o decizie legată de moţiunea de cenzură, reprezentanţii UDMR trebuie să vadă textul acesteia.

 „Până nu vedem textul nu putem să adoptăm nicio poziţie definitivă. O să vedem în zilele următoare cum va arăta acest text, vom avea o întâlnire în grupul nostru parlamentar, în Biroul Permanent, o să discutăm şi o să vedem ce poziţie vom adopta”, a afirmat liderul UDMR.

Deputatul Marton Arpad, viceliderul grupului UDMR din Cameră, afirma, la RFI, că UDMR nu a fost consultată de PNL înaintea anunţării datei şi temei moţiunii de cenzură şi se declara surprins că documentul va fi depus în 5 iunie şi că va fi pe tema votului prin corespondenţă.

„Având în vedere că acea comisie care depune iniţiativele legislative privind alegerile, cum se zice Codul Electoral, este condusă de un liberal, care trebuie să cunoască situaţia din această comisie, că există o etapizare a depunerii rapoartelor şi a legilor, urmează ca săptămâna viitoare, marţea, să depunem legea alegerilor parlamentare şi imediat după aceea să ne apucăm de cealaltă lege, la care este de fapt o iniţiativă depusă chiar de către liberali, privind votul prin corespondenţă, sunt cel puţin surprinzătoare atât data, cât şi tema moţiunii de cenzură pentru mine”, declara, la RFI, Marton Arpad.

De asemenea, secretarul general al UDMR, Kovacs Peter, spunea că el consideră că tema moţiunii de cenzură anunţată de PNL, votul prin corespondenţă, „nu îşi are rostul”, în condiţiile în care liderii partidelor au încheiat o înţelegere privind modul în care va avea loc votul din diaspora.

(credit foto vocea transilvaniei)

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares