Feb 4, 2023, 21:25

UDMR vrea mai multă putere ca să negocieze autonomia

logo_minority-safepack-initiative_rgb_englisch-farbig

După  ce “autonomiștii” au primit o lovitură de la Tribunalul Uniunii Europene, care a decis  că autonomia pe criterii etnice  este în afara legii, liderii maghiari pregătesc o nouă ofensivă. Poate chiar mai importantă. De această dată UDMR este aproape de a da o lovitură pe plan european, țintind șefia Uniunii Federale a Naționalităților din Europa(FUEN), entitatea care negociază direct cu structurile europene pe aspecte ce vizează protecția minorităților naționale.

Aceste zile are loc în Varșovia Congresul organizației, la care candidează pentru funcția de președinte doi actuali vicepreședinți: reprezentantul UDMR, Vincze Lorant, cu unic contracandidat, Dieter Paul Kussner, reprezentantul comunității daneze din Germania.

UDMR, cu ajutorul FUEN, a încercat în ultimii ani să promoveze Inițiativa Cetățenească Europeană, celebrul ”Minority SafePack”, prin care reprezentanții minorităților naționale solicitau aprobarea de către Uniunea Europeană a unor reglementări mai clare privind problematica minoritarilor, în realitate vizând cedarea de suveranitate a statelor membre către UE în domeniul politicilor privind minoritățile naționale, domeniu care nu este de competența Uniunii și implicit legiferarea unor noi inițiative autonomiste. Întâmplător sau nu, această inițiativă a fost pusă pe masa Uniunii Federale a Naționalităților din Europa pentru prima dată în 2012, la congresul organizației de la Moscova. Analiștii susțin că tema minoritățiilor etnice este dintre cele mai subtile arme ale Federației Ruse pentru a-și susține hegemonia în regiune, o continuare mai abilă a politicii sovietelor conduse de Stalin prin care și-a asigurat dominația statelor comuniste satelit.

“Noi, minorităţile autohtone ale Uniunii Europene am formulat măsurile de protejare a minorităţilor naţionale potrivindu-le după un cadru european, după care ne-am adresat Comisiei Europene pentru a înregistra iniţiativa noastră. Urmează o perioadă de un an în care trebuie să adunăm un milion de semnături, cu care apoi vom solicita UE elaborarea unei legislaţii specifice în acest sens. Am încredere că apelul nostru, în spatele căruia se află minorităţile autohtone europene, va găsi înţelegere la Bruxelles”, declara preşedintele UDMR odată cu depunerea inițiativei.

Comisia Europeană a respins însă Iniţiativa Cetăţenească Europeană (ICE) pentru protecţia minorităţilor naţionale pentru că se afla“vădit în afara sferei de competenţă a Comisiei în ceea ce priveşte prezentarea unei propuneri de act juridic al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor.” De asemenea, UDMR a fost informat că Tratatul privind Uniunea Europeană şi nici Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene nu conţin vreun temei pentru adoptarea unui act juridic care să aibă ca obiect drepturile persoanelor care aparţin minorităţilor. Decizia l-a înfuriat pe liderul Kelemen Hunor , considerând-o  pur politică şi anunţând că ar putea propune contestarea acesteia la Curtea Europeană de Justiţie.

UDMR urmărește prin obținerea președinției Uniunii Federale a Naționalităților din Europa să preia controlul entității care promovează politici etno-naționaliste la nivel european, ghidându-se după o așa-zisă chartă a minorităților naționale. De altfel, o lectură a site-ului organizației arată că printre finanțatorii FUEN se află, la loc de cinste, statul ungar.

Este de așteptat ca liderii maghiari, după ce au suferit mai multe înfrângeri în ultimii ani în demersurile autonomiste, să accelereze lobby-ul la Uniunea Europeană și să forțeze alte inițiative similare cu ajutorul cărora să puncteze electoral. Pot profita și de înmulțirea curentelor extremiste și separatiste din Europa pentru a forța mână oficialilor de la Bruxelles pentru obținerea unor drepturi suplimentare care să îi aducă mai aproape de visul de autonomie a așa-numitului Ținut Secuiesc. “Să facem Tirolul de Sus în Transilvania”, spunea europarlamentarul Vincze Lorant cu ani în urmă în presa maghiară.

Asta în contextul în care, de-a lungul timpului, mai multe organisme europene, printre care și Comisia de la Veneția, au lăudat România pentru modul în care tratează minoritățile naționale și au considerat-o dintre țările care au luptat cel mai mult pentru drepturile lor.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares