Mar 25, 2023, 22:19

UE a ajuns la un nou acord cu Turcia pentru gestionarea crizei migraţiei. Ruta balcanică va fi închisă

HUNGARY-MIGRANTS-MEDIA

„Fluxul de migranţi ilegali de-a lungul Balcanilor de vest se apropie de sfârşit. Această rută este acum închisă”, se arată Proiectul textului final al reuniunii liderilor europeni de la Bruxelles.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat că liderii europeni au ajuns la un acord cu Turcia în privinţa reducerii numărului de imigranţi clandestini care vin în Grecia, în urma discuţiilor de la summitul de luni de la Bruxelles

„Vom impune că sigura modalitate viabilă de a ajunge în Europa este cea oferită de mijloacele legale. Nu va mai exista nicio încurajare a cetăţenilor sirieni de a plăti traficanţilor pentru a le asigura transportul pe Marea Egee. Dacă vei face asta ca imigrant, nu numai că vei fi trimis înapoi în Turcia, dar vei fi plasat la finalul listei pentru repartizarea imigranţilor”, a declarat Juncker.

Premierul turc, Ahmet Davutoglu, a solicitat luni liderilor celor 28 de state UE încă trei milioane de euro şi accelerarea procedurilor pentru ridicarea restricţiilor de călătorie în cazul cetăţenilor turci în UE

Însă nu poate fi vorba de a o închide cu orice preţ, aşa cum a subliniat luni Angela Merkel, la sosirea la summit. Germania nu vroia să lase impresia că susţine restricţii are au provocat o sufocare a Greciei, confruntată acum cu un risc de criză umanitară. A valida închiderea Rutei Balcanilor „ar însemna o decizie care ar motiva forţele şovine şi naţionaliste din Europa”, a protestat şi ministrul de interne al Greciei, Panyotis Kouroublis.

În Grecia se află zeci de mii de imigranţi blocaţi, care nu pot trece frontiera pentru a ajunge în Macedonia, care a impus restricţii privind accesul imigranţilor pe teritoriul ţării în încercarea de a reduce fluxul acestora.

Austria şi-a apărat din nou iniţiativele de restricţionare a numărul de imigranţi care îi trec frontiera şi a pledat pentru un limbaj ferm. În opinia ministrului de externe austriac, Sebastian Kurz, deschiderea frontierelor europene în septembrie anul trecut – susţinută în mod concertat de Austria şi Germania – a fost ‘o gravă eroare’ ce trebuie corectată.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares