Mar 25, 2023, 13:56

UE ia măsuri împotriva imigranților: vor rămâne în Europa doar cei din zone de război. Ungaria, un butoi cu pulbere

foto NY Times

Comisarul European pentru imigrație, Dimitris Avramopoulos, a declarat la CNN că a cerut insistent Guvernului Ungariei să îi lase să plece pe imigranții blocați în gara centrală din Budapesta, și să le acorde acestora asistență, însă oficialii maghiari au refuzat acest lucru. Tensiunea crește la gara din Budapesta, unde 3000 de persoane sunt blocate de poliția ungară, care nu le permite să plece cu trenurile către Germania.

Traficul trenurilor Eurostar puternic perturbat la Calais şi noile proteste din faţa gării internaţionale din Budapesta au confirmat miercuri urgenţa crizei imigranţilor, căreia statele Uniunii Europene (UE) caută să-i răspundă în comun, relatează Reuters în pagina electronică, citată de Mediafax.

În faţa acestei situaţii fără precedent de la Războiul din Balcani, în anii ’90, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker urmează să prezinte săptămâna viitoare – în declaraţia sa anuală despre „starea Uniunii” – noi măsuri.

Acestea ar urma să simplifice procedura de solicitare de azil şi să permită totodată autorităţilor europene să diferenţieze între refugiaţi ameninţaţi din cauza situaţiei din ţara lor de origine şi imigranţi din motive economice, care pleacă în exil nu din cauza unor motive de securitate, ci pentru ca să scape de sărăcie.

Aceştia din urmă ar putea să fie retrimişi în ţările de origine, în timp ce refugiaţii ar urma să fie repartizaţi între cele 28 de state membre ale UE.

Autorităţile germane au anunţat miercuri că numărul de cereri de azil înregistrate în august a depăşit 100.000, dintr-un total de 413.535 câte au fost depuse de la începutul anului.

În numele „demnităţii şi valorilor europene”, Guvernul german a decis să-i primească pe candidaţii la exil, adoptând astfel o poziţie puţin împărtăşită de către partenerii săi europeni.

Poliţia cehă a decis să nu-i mai aresteze pe refugiaţii sirieni care tranzitează teritoriul ceh, care au depus o cerere de azil în Ungaria şi care încearcă să ajungă în Germania. Conform Regulamentului de la Dublin, solicitanţii de azil sunt obligaţi să rămână în ţara în care au pătruns în spaţiul comunitar şi să depună o cerere de azil.

Comisarul european însărcinat cu Imigraţia Dimitris Avramopoulos, un fost ministru grec de Externe, a anunţat marţi seara că planul care va fi anunţat săptămâna viitoare este menit să ajute ţări de intrare ca Italia, Grecia şi, probabil, Ungaria să înregistreze cererile de azil.

Avramopoulos a precizat că discuţiile purtate în prezent cu guvernelor Celor 28 sugerează că există speranţa unei „flexibilizări” în cazul anumitor reticenţe, provocate de propunerea prezentată în mai de către Jean-Claude Juncker cu privire la o repartizare a imigranţilor între statele membre.

„Majoritatea ţărilor doresc să contribuie. Anumite ţări, care erau un pic reticente, şi-au schimbat poziţia, deoarece îşi dau seama că această problemă este a lor tot atât de mult pe cât este a altora”, a adăugat el

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares