Iun 7, 2023, 22:02

UE îi dă lui Erdogan 3 miliarde de euro. Iohannis sprijină aderarea Turciei la Uniune

summit ue turcia

Summit-ul UE-Turcia, convocat de urgență la Bruxelles după escaladarea conflictului dintre Turcia și Rusia a decis o strângere a relațiilor între Ankara și Uniunea Europeană. Summit-ul i-a reunit pentru prima dată în ultimii 46 de ani pe liderii europeni cu cei ai Turciei.

Liderii au adoptat o Declaraţie politică în care se reafirmă angajamentul de a gestiona în comun riscurile şi ameninţările actuale, se subliniază necesitatea revigorării procesului de negociere a aderării Republicii Turcia la Uniunea Europeană, precum şi intensificarea dialogului, cu accent pe întâlnirile la nivel înalt, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Uniunea Europeană s-a angajat să acorde sprijin financiar Republicii Turcia în valoare de 3 miliarde de euro. Turcia, care are un rol foarte important în controlul fluxurilor migratorii către Uniune, a făcut eforturi semnificative în ultimii ani din punct de vedere administrativ şi financiar pentru a găzdui cei peste 2 milioane de refugiaţi din Siria.

În ceea ce priveşte procesul de liberalizare a regimului de vize al Uniunii pentru cetăţenii turci, autoritățile de la Ankara s-au angajat în direcţia accelerării îndeplinirii condiţionalităţilor prevăzute în Foaia de parcurs privind liberalizarea vizelor. În acest context, s-a agreat calendarul de semnare şi punere în aplicare a Acordului de readmisie Uniunea Europeană-Turcia.

În intervenţia sa, Preşedintele României,  Klaus Iohannis, și-a exprimat aprecierea pentru relansarea relaţiilor cu Turcia, pe baza unui angajament reînnoit pentru obţinerea de rezultate concrete.

„Şeful statului a punctat rolul cheie pe care îl deţine Turcia în soluţionarea actualei crize migratorii. A fost subliniată necesitatea unei acţiuni în comun a Uniunii Europene şi a Turciei pentru combaterea cauzelor profunde ale fenomenului migraţionist. În acest sens, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a menţionat că sprijină demersurile comunităţii internaţionale în vederea identificării unei soluţii politice pentru conflictul din Siria.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România susţine avansarea procesului de aderare a Republicii Turcia la Uniunea Europeană, menţionând parteneriatul strategic dintre cele două ţări. De asemenea, s-a pronunţat pentru accelerarea procesului de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii turci, cu respectarea de către Turcia a obligaţiilor asumate în acest sens”, se arată în comunicatul Președinției.

 

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares