Iun 2, 2023, 00:51

Ultima condamnare a crimelor din perioada lui Hitler. „Contabilul de la Auschwitz” va sta 4 ani în închisoare la 94 de ani

Credit foto: Politico.com

Un tribunal din Germania l-a condamnat la 4 ani de închisoare pe Oskar Gröning pentru complicitate la moartea a 300.000 de evrei. Procesul celui supranumit „Contabilul de la Auschwitz” a fost întârziat de mai multe ori din cauza stării sale precare de sănătate.

Este ultimul proces important legat de perioada nazistă. Gröning a fost judecat pentru sprijin la maşinăria morţii. Astăzi are 94 de ani, dar când şi-a început serviciul militar la Auschwitz avea doar 21 de ani.

Procesul a început pe 21 aprilie cu o amplă mărturie a acuzatului, care şi-a recunoscut „complicitatea morală” la crimele comise în lagărul de exterminare nazist, deşi ulterior a negat că ar fi participat la selectarea deportaţilor care urmau să fie trimişi la camerele de gazare.

A fost de faţă când se făcea trierea, iar cei consideraţi nefolositori erau trimişi de fapt la moarte, în camerele de gazare. Una din sarcinile fostului militar SS era să strângă bagajele deportaţilor. Din actul de acuzare întocmit de Parchetul din Hanovra reiese că astfel se ştergeau urmele lăsate de crimele în masă. La un deceniu de la dezvăluirle făcute în presa germană, Oskar Gröning a ajuns în faţa unei instanţe.

Înaintea iniţierii procesului, 60 de martori veniţi din SUA, Israel şi Ungaria s-au plâns de lentoarea justiţiei germane.

Judecarea lui Oskar Gröning are un precedent juridic în condamnarea la cinci ani de închisoare în anul 2011 a ucraineanului John Demjanjuk, fost gardian în lagărul de la Sobibor. Şi acest proces a fost întrerupt de mai multe ori din cauza stării de sănătate a inculpatului, care a şi decedat la câteva luni după pronunţarea sentinţei.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares