Iun 4, 2023, 00:31

Alexis Tsipras, reconfirmat de greci, după ce partidul fostului premier câștigă alegerile. „Mă simt răzbunat”

tsipras

Alexis Tsipras, liderul partidului stângii radicale Syriza, care a câștigat detașat alegerile legislative de duminică din Grecia, a transmis pe Twitter că, după această victorie, ‘se deschide calea muncii și a luptelor’.

„Mă simt răzbunat astăzi pentru că poporul grec ne-a dat un mandat clar pentru a continua lupta în țară și în afara ei. Rezultatul reprezintă un mandat pentru a ne debarasa de lucrurile care ne țin blocați în trecut. Oamenii ne-au acordat o mare și clară victorie. Vreau să guvernez și în următorii 4 ani, nu ne vom lăsa intimidați, victoria este a clasei muncitoare. Astăzi Grecia și poporul grec sunt sinonime pentru mândrie și perseverență”, a spus Tsipras în urmă cu puțin timp la sediul de campanie, unde și-a anunțat intenția de a forma guvern cu Partidul Grecilor Independenți.

Rezultatele oficiale parțiale după numărarea a 38,63% din voturi relevă un avans de peste 7 puncte procentuale pentru partidul Syriza, care a obținut aproximativ 36% din voturi. Noua Democrație este cotată cu 28,07% din sufragii. Syriza și Noua Democrație erau foarte apropiate în ultimele sondaje de opinie de dinaintea votului, cu un ușor avans pentru Syriza.

Liderul partidului de centru-dreapta Noua Democrație, Vangelis Meimarakis, și-a recunoscut înfrângerea la alegerile legislative anticipate de duminică în fața principalului său rival, fostul premier Alexis Tsipras, președintele partidului de stânga Syriza. Formațiunea de centru-dreapta este urmată, la distanță considerabilă, de partidul de extremă dreapta Zorii Aurii (7,32%), care i-ar putea acorda voturile lui Alexis Tsipras, care își propune să strângă în jurul său o nouă majoritate pe care să o conducă și să revină în funcție în mai puțin de 3 zile.

Președintele francez Francois Hollande a salutat duminică seară victoria Syriza și a lui Alexis Tsipras în alegerile din Grecia, considerând-o „un mesaj important pentru stânga europeană”.

„Grecia va cunoaște o perioadă de stabilitate, cu o majoritate solidă. Este un succes important pentru Europa, care trebuie să asculte mesajul grecilor”, a declarat într-o conferință de presă la Tanger Francois Hollande, care se va duce la Atena în următoarea perioadă.

Potrivit unor observatori citați de presa locală, prezența la urne a fost de 55,4%, mai scăzută decât la scrutinul de la începutul anului (63,6%), pe fondul oboselii electoratului. Chiar și așa, puțini greci s-au prezentat la vot, în contextul în care votul în Grecia este obligatoriu, chiar dacă sancțiunile pentru absenteism nu se aplică. Tsipras și-a anunțat demisia în luna august și a forțat astfel organizarea alegerilor anticipate, în speranța de a-și reînnoi sprijinul parlamentar, după ce aproape o treime din cei 149 de parlamentari ai Syriza s-au împotrivit prevederilor acordului cu creditorii internaționali.

Este a treia oară când grecii au fost chemați la urne în acest an, după alegerile legislative din ianuarie, câștigate categoric de Syriza (36,3% din voturi), și după referendumul de la începutul lunii iulie privind acordul cu creditorii internaționali.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares