Iun 6, 2023, 06:42

Angajaţi ai MAE, soţ şi soţie, urmăriți penal de DNA pentru luare de mită

academia romania

Procurorii DNA au dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile față de Nelu Bițică, șef birou administrativ la Accademia di Romania de la Roma, centru cultural aflat în gestiunea Ministerului Afacerilor Externe (MAE), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită, potrivit Agerpres.

De asemenea, aceeași măsură s-a luat și față de Gabriela Bițică, economist la Biroul Financiar din cadrul Ambasadei României de la Roma, pentru luare de mită.

„În perioada octombrie 2012 – iulie 2013, inculpaţii Biţică Nelu şi Biţică Gabriela, în calitate de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Externe, au pretins de la reprezentanţii unei societăţi comerciale sume de bani şi un autoturism, reprezentând 10 % din valoarea lucrărilor atribuite de ambasadă către firma acestora şi au primit efectiv de la aceştia suma de 13.300 de euro”, se arata în refereatul procurorilor.

Cei doi au primit şpaga în mai multe etape, în perioada noiembrie 2012 – martie 2013, cu excepţia sumei de 1.450 de euro pe care soţii Biţică au primit-o la Bucureşti printr-un intermediar.

„Societatea respectivă a derulat mai multe contracte de lucrări cu Accademia di Romania din Roma. Inculpaţii au pretins si primit suma respectivă de bani pentru ca, în executarea atribuţiilor de serviciu, să atribuie în mod preferenţial contracte şi pentru a îndeplini acte astfel încât firma privată să beneficieze de toate verificarile şi aprobările necesare achitării sumelor solicitate în contul lucrărilor efectuate”, potrivit procurorilor DNA.

0 Comentarii

Shares