Dec 9, 2022, 07:03

Armata rusă a oprit bombardamentele în Siria

Russian_President_Putin_shakes_hands_with_Syrian_President_Assad

Rusia a anunțat că respectă termenii acordului de încetare a focului și că a oprit bombardamentele care i-au permis armatei fidele lui al-Assad să recâștige importante teritorii în ultimele luni.

”Armata aerului rusă a oprit total bombardamentele sale în ‘zona verde’, respectiv zonele unde se află grupuri armate care ne-au prezentat o cerere de încetare a focului”, a declarat Serghei Rudskoi, reprezentant al Statului Major al armatei ruse, spunând că respectă acordul de încetare a focului convenit de Moscova și Washington și susținut de ONU.

Încetarea totală a focului pe teritoriul sirian este puțin probabilă, susțin specialiștii, din cauza ofensivei continue a jihadiștilor de la ISIS și Frontul al-Nusra.

Președintele Statelor Unite Barack Obama a discutat luni la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin despre acordul de încetare a focului ce ar urma să intre în vigoare în Siria. Obama a insistat asupra necesității respectării acordului de către toate părțile pentru „a ușura suferințele poporului sirian” și „a se concentra” pe lupta împotriva grupării Statul Islamic. Rusia și SUA sunt copreședinți ai Grupului internațional de sprijin pentru Siria, grup din care fac parte 17 țări.

Acordul de încetare a focului a intrat în vigoare sâmbătă la ora locală 00:00 (vineri ora 22:00 GMT). Cu puțin timp înainte de această dată limită, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție de susținere a armistițiului, iar emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a convocat pentru 7 martie guvernul și opoziția siriene la o nouă rundă de negocieri de pace.

Cu toate acestea, Rusia a fost acuzată că a atacat mai multe poziții civile lângă Damasc cu numai câteva ore înainte de încetarea focului.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares