Ian 27, 2023, 22:35

ULTIMA ORĂ Avion cu 55 de pasageri la bord, deturnat din Egipt spre capitala Ciprului

egypt-air

UPDATE 4

Ministerul de Externe din Cipru a anunțat marți, într-un mesaj pe Twitter, că deturnarea avionului companiei EgyptAir a luat sfârșit, toți pasagerii au fost eliberați, iar piratul aerului a fost arestat, relatează agențiile internaționale de presă.

Informația a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al președinției cipriote, Nikos Christodoulides. ”Piratul aerului tocmai a fost arestat”, a indicat Christodoulides tot pe Twitter, după ce și ultimii pasageri luați ostatici au ieșit din avion nevătămați.

La rândul său, ministrul aviației civile egiptean, Chérif Fathy, a declarat la postul de televiziune public că ”pasagerii și membrii echipajului sunt în siguranță”.

Piratul aerului, de naționalitate egipteană conform unei surse guvernamentale cipriote, a deturnat la începutul zilei un avion Airbus A-320, ce transporta 55 de pasageri și efectua o legătură între orașul egiptean Alexandria și Cairo.

Aparatul a fost direcționat spre insula Cipru, unde a aterizat pe aeroportul din Larnaca.

Motivațiile piratului aerului, care a afirmat că are asupra sa o centură cu explozibil, au părut confuze, președintele cipriot susținând că actul nu este legat de ”terorism”.

Individul care a deturnat în Cipru un avion al companiei EgyptAir a fost arestat marți și cel puțin alte patru persoane, din cele șapte rămase la bord, au părăsit marți după-amiază aparatul de zbor, transmite AFP.

Piratul aerului a ieșit din avion cu mâinile ridicate, a transmis și Reuters.

Trei persoane au coborât pe scara mobilă, în timp ce o a patra a fost văzută ieșind printr-un hublou al cabinei de pilotaj a avionului Airbus aflat pe aeroport.

Ministrul egiptean al aviației civile, Cherif Fathy, a anunțat anterior că piratul aerului ținea ostatici încă trei membri ai echipajului, un ofițer de securitate și trei pasageri.

Este vorba de pilot, copilot, o stewardesă, un ofițer de securitate de la EgyptAir și trei pasageri, a precizat ministrul egiptean în cadrul unei conferințe de presă. Anterior, ministrul a dat asigurări că la bordul avionului au rămas patru pasageri străini și echipajul, după ce piratul a eliberat majoritatea dintre cei 55 de pasageri aflați la bordul avionului, corectând o cifră precedentă care anunța 81 de persoane la bord, în afară de echipaj.

UPDATE 3

Autorul deturnării în Cipru a avionului Airbus A320 al companiei EgyptAir a cerut marţi eliberarea tuturor deţinuţilor de sex feminin din Egipt, a relatat postul public de radio cipriot, citat de Reuters.

Individul a eliberat aproape toţi oamenii aflaţi la bordul aeronavei, cu excepţia a şapte persoane, dintre care trei pasageri.

Pilotul avionului care efectua o cursă internă pe ruta Alexandria-Cairo a raportat că piratul aerului ar fi ameninţat că are o centură cu explozibili, însă autorităţile egiptene nu au confirmat informaţia.

UPDATE 2 Autorul deturnării, egipteanul Ibrahim Samaha, a eliberat toți pasagerii, cu excepția a doi străini și a echipajului avionului. Acesta a cerut azil politic în Cipru și un translator, în caz contrar amenințând că își va detona centura cu explozibili pe care o are asupra sa.

UPDATE Aeronava a aterizat în siguranță în Cipru. Televiziunile egiptene difuzează imagini live cu avionul. Ar fi vorba de un „pirat al aerului”, care a amenințat pilotul cu o centură explozivă. Cel care a deturnat avionul ar fi eliberat deja 20 de persoane, femei și copii, și a promis că va mai elibera ostatici dacă poliția va păstra distanța.

Alertă pe aeroportul din Larnaka după ce un avion EgiptAir care efectua o cursă Alexandria-Cairo a cerut deasupra Ciprului permisiunea să aterizeze de urgență. Pilotul a anunțat turnul de control că aeronava a fost deturnată și că este sub amenințarea „a cel puțin unei persoane înarmate”, potrivit Reuters.

Persoana care a deturnat avionul nu ar fi făcut revendicări, singura sa cerință fiind aterizarea în capitala Ciprului. La aeroport a fost formată o celulă de criză.  Reuters a transmis inițial că la bordul avionului se aflau 80 sau 81 de oameni, iar unul dintre ei se credea că ar fi fost înarmat. AFP relatează că avionul transportă 55 de pasageri și șapte membri ai echipajului.

Este a doua mare breșă de securitate pe aeroporturile egiptene din ultima jumătate de an. 224 de oameni au murit la sfârșitul lunii octombrie după ce un avion rusesc Airbus A321, care decola din Egipt, s-a prăbușit în Peninsula Sinai, după explozia unei bombe. Atentatul a a fost revendicat de ISIS.

Este pentru a doua oară în ultimii 30 de ani când pe aeroportul din Larnaca aterizează un avion deturnat. În 1988, un avion din Kuweit cu 55 de persoane la bord a aterizat la Larnaca la câteva ore după ce decolase de pe un aeroport din Iran.

0 Comentarii

Shares