Ian 27, 2023, 19:14

ULTIMA ORĂ Bursa din Grecia se prăbușește la deschidere, după o pauză de 5 săptămâni

Credit foto: Thetoc

Bursa greacă a deschis luni cu o scădere de aproape 23% după ce a fost închisă în urmă cu 5 săptămâni, urmare a crizei datoriei și a controalelor de capital, care au impus și închiderea băncilor pentru aproximativ 3 săptămâni.

Indicele ATHEX s-a prăbușit imediat după deschidere la un incredibil 615,72 de puncte. Cu 22,82% mai puțin decât la închiderea Bursei de la Atena, de la 26 iunie. Băncile principale listate la bursă au primit lovituri la fel de mari, cu scăderi de până la 30%.

„Era de așteptat să existe presiune, piețele financiare nu vor ezita să se exprime după o pauză atât de mare. Dar nu trebuie să exagerăm. Trebuie să așteptăm până la sfârșitul săptămânii să vedem cum va fi gestionată redeschiderea bursei când lucrurile se vor mai calma”, a spus Constantine Botopoulos, șeful comisiei pentru piețe de capital, petru AFP.

Atena negociază, în prezent, cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional să obţină un ajutor în valoare de până la 86 miliarde de euro, al treilea din 2010 încoace. Ziarul Avgi, apropiat Guvernului Syriza, susține că autorităţile se aşteaptă să încheie negocierile cu creditorii până la jumătatea lui august.

Grecia ar putea cere 24 de miliarde de euro într-o primă tranşă din noul împrumut, pentru a-şi susţine băncile şi a rambursa la termen o rată către Banca Centrală Europană, scrie ziarul proguvernamental, citat de Reuters în pagina electronică. Suma va fi folosită pentru recapitalizarea iniţială cu zece miliarde de euro a băncilor elene, pentru rambursarea unui credit de urgenţă în valoare de 7,16 miliarde de euro, iar 3,2 miliarde de euro vor fi daţi pe obligaţiuni greceşti deţinute de către BCE şi pe alte plăţi.

0 Comentarii

Shares