Feb 4, 2023, 19:51

Coreea de Nord intră în stare de război după schimbul de focuri cu Coreea de Sud

article-1290518125759-0c338311000005dc-230368_636x347

Dictatorul nord-coreean, Kim Jong Un, a ordonat forțelor armate să intre în stare de război începând cu ora 10.30, ora României. Kim Jong Un a luat această decizie după o întâlnire de urgență a comisiei centrale a armatei din cadrul Partidului Muncitoresc.

Armata sud-coreeană a ripostat cu zeci de obuze, după ce Coreea de Nord a tras un singur foc de artilerie în direcţia unei localităţi sud-coreene de la frontieră, Yeoncheon, anunţă Ministerul sud-coreean al Apărării.

80 de locuitori din localitatea sud-coreeană în care a căzut obuzul nord-coreean – Yeoncheon – au fost evacuaţi în buncăre subterane, iar autorităţile au îndemnat alţi oameni să părăsească zona.

Coreea de Nord a ameninţat anterior că va ataca difuzoarele sud-coreene care difuzează – pentru prima dată după 11 ani – mesaje de propagandă împotriva Phenianului peste linia de demarcaţie. Phenianul şi-a pornit, la rândul său, difuzoarele dinspre Coreea de Sud. Armata nord-coreeană a anunţat anterior că mesajele difuzate reprezintă o declaraţie de război şi că, dacă nu sunt oprite imediat, este de temut o „acţiune a justiţiei militare în toate direcţiile”.

Acest „război” al propagandei de la frontieră a izbucnit după ce Seulul a acuzat Phenianul că a plasat mine de teren de partea sud-coreeană a zonei demilitarizate, care au rănit grav doi militari sud-coreeni săptămâna trecută. Comisia Naţională pentru Apărare de la Phenian a acuzat Seulul că a „fabricat” probe cu privire la minele terestre şi a solicitat dovezi video. În urma exploziilor minelor de teren, un militar sud-coreean a rămas fără ambele picioare, iar celălalt fără un picior.

Zeci de mii de soldaţi sud-coreeni şi americani au demarat luni un exerciţiu militar la scară largă, în cursul căruia simulează un atac din partea Coreei de Nord, care a condamnat deja manevrele comune drept o „declaraţie de război” şi a ameninţat cu o reacţie militară puternică.

Exerciţiul anual Ulchi Freedom, despre care Ministerul Apărării a precizat că va dura până la 28 august, este în mare parte simulat pe computer, dar tot implică participarea a 50.000 de soldaţi sud-coreeni şi a 3.000 de militari americani, potrivit Mediafax.

Manevrele simulează o invazie la scară largă din partea Coreei de Nord, iar Seulul şi Washingtonul insistă că sunt pur defensive.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares