Mar 29, 2023, 19:27

Europa se pregătește pentru o nouă criză. Victorie a separatiștilor catalani

catalunia

UPDATE 2 Cele două partide separatiste care s-au prezentat la alegerile regionale din Catalonia au câștigat duminică majoritatea absolută în parlamentul regional. Principalul grup secesionist „Junts pel Si” (Împreună pentru Da) ar obține între 63 și 66 de locuri în legislativul de 135 de locuri, în timp ce partidul mai mic de stânga CUP este asigurat cu alte 11 până la 13 locuri, potrivit sondajului difuzat de televiziunea catalană TV3, cel mai mare realizat, informează Agerpres.

Sondajul comandat de TV3 din Barcelona acordă între 74 și 79 de locuri separatiștilor, din totalul de 135. Un alt sondaj, al companiei GAD3 pentru radioul Cope, arăta că separatiștii obțin între 71 și 76 de locuri. Secesioniștii ar obține împreună 49,8% din voturi potrivit primului sondaj și 48% potrivit celui de-al doilea, notează France Presse.
   
Ambele formațiuni au anunțat că dacă vor câștiga majoritatea, ar declara unilateral independența în termen de 18 luni. Liderii Uniunii europene au avertizat că o independență a Cataloniei va însemna o excludere imediată din Uniune.

UPDATE Mobilizare istorică în Catalunia la votul care ar putea hotărî soarta regiunii în Spania. 63% dintre spanioli au votat la alegerile pentru reînnoirea parlamentului regional. Cu 7% mai mult decât la scrutinul precedent, din 2012.

Incidente după arborarea drapelului Spaniei la votul care ar putea decide soarta Cataloniei

Moment tensionat la colegiul la care a votat liderul mişcării separatiste din Catalonia. Mai multe persoane au fost agresate de ceilalţi votanţi după ce au arborat steagul Spaniei în momentul în care Artur Mas, șeful guvernului regional, s-a prezentat la vot. Au urmat minute bune în care susţinătorii independenţei Cataluniei s-au luptat cu protestatarii, i-au îmbrâncit şi au vrut să le smulgă drapelul din mâini.

Secesioniştii, majoritari în sala de vot, au început imediat să strige în favoarea independenţei şi i-au scos pe protestatari cu forţa din încăpere, unde au continuat tensiunile.

Birourile de vot s-au deschis în Catalonia pentru un scrutin crucial, votul pentru reînnoirea parlamentului regional fiind considerat de partidele separatiste drept un prim pas către secesiunea de Spania, pe care intenționează să o realizeze cel târziu în 2017.

Principala platformă a susținătorilor independenței, ‘Juntos por el si’ (‘Împreună pentru da’), condusă de Artur Mas, șeful guvernului regional, vrea să lanseze procesul de secesiune dacă va obține, împreună cu cealaltă listă a separatiștilor, CUP (extrema stângă), majoritatea absolută în parlamentul regional. Potrivit sondajelor, cele două liste ale partizanilor independenței ar putea obține o majoritate de 68 de locuri din totalul de 135 în legislativul catalan.

În eventualitatea victoriei este de așteptat ca ei să înceapă să-și pună în aplicare planul de secesiune, ce cuprinde patru puncte. Primul punct menționează emiterea unei declarații solemne a noului legislativ regional pentru inițierea procesului de declarare a independenței. Al doilea punct prevede începerea unei dezbateri publice care să conducă în final la un referendum pentru o nouă Constituție. În a treia etapă s-ar constitui un guvern de uniune națională care să construiască structurile noului stat, cum ar fi trezoreria, banca centrală, armata, etc. În final, acest proces, care nu ar trebui să dureze mai mult de un an și jumătate, va culmina cu declararea independenței, susţine AFP, citat de Agerpres.

Potrivit sondajelor, cele două liste ale partizanilor independenței ar putea obține o majoritate de 68 de locuri din totalul de 135 în legislativul catalan.

IMAGINI CU INCIDENTELE AICI si AICI

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares