Iul 27, 2021, 20:44

Premierul Moldovei a iniţiat procedura pentru demiterea procurorului-şef anticorupţie după arestarea lui Filat

Credit foto: Publika.tv

Premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, a iniţiat procedura pentru demiterea lui Viorel Chetraru, şeful Centrului Naţional moldovean Anticorupţie (CNA), informează site-ul de ştiri Agora.md.

„Principalul învinuit continuă să se afle la libertate. Chiar dacă acest învinuit a făcut acest autodenunţ. Reieşind din aceste considerente, am solicitat preşedintelui să iniţieze procedura de demitere a directorului CNA. Sper să i se dea curs, în contextul în care în cadrul mesei rotunde de miercuri una din cerinţele participanţilor a fost demisia directorului CNA”, a adăugat premierul.

Valeriu Streleţ a devenit şi liderul PLDM după ce i-a loc arestatului Vlad Filat, fostul şef al partidului, până ieri.

„Aşa cum am anunţat anterior, vor mai continua o serie de acţiuni în contextul unei guvernări eficiente în Republica Moldova. Azi am trimis un astfel de demers preşedintelui. Acest demers este formulat în temeiul Articolul 8 al Legii cu privire la CNA şi constă în iniţierea procedurii de demisie a directorului CNA. Este prerogativa premierului şi rămâne la discreţia preşedintelui. În capul listei de motive este invocat faptul că, indiferent de statistica triumfalistă prezentată de domnul Chetraru şi de faptul că ar fi existat anumite ingerinţe, cu toate că nu i-am dat niciodată indicaţii, indicele de percepţie a corupţiei este în creştere”, a declarat Streleţ.

Omul de afaceri Ilan Shor, în prezent primar al oraşului Orhei, a fost audiat pe 13 octombrie. La început, controversatul om de afaceri şi până acum principal suspect în dosarul fraudelor de la Banca de Economii, le-a spus procurorilor că prima dată l-a cunoscut pe Filat la sfârşitul lui 2008, în clubul Flamingo, iar ulterior a oferit detalii despre felul în care Filat i-ar fi cerut mită. Autodenunţul lui Shor a fost publicat în exclusivitate de Newsmaker.md, site-ul basarabean de limbă rusă. De altfel, referatul procurorului este alcătuit în limba română, iar denunţul în limba sa nativă, rusă.

Potrivit depoziţiilor, Ilan Shor a declarat că l-a cunoscut pe Vlad Filat în 2008 într-un club din Chişinău. Ulterior, în 2010, Shor i-ar fi transmis lui Filat 500.000 de dolari în numerar, dar şi alte cadouri în sumă de 30.000 de dolari. Asta pentru că ex-premierul ar fi încetat să îi pună beţe în roate într-un scandal legat de magazinele duty free ale lui Shor. Totul s-ar fi întâmplat chiar în cabinetul de serviciu al fostului premier. Cei doi au ajuns la înţelegerea ca Ilan Shor să devină Consul onorific al Republicii Moldova în Federația Rusă.

Ulterior, Vlad Filat ar fi solicitat un milion de dolari de la Ilan Shor pentru ca să susţină prin hotărâri de Guvern businessul cu produse petroliere al afaceristului. Suma a fost transmisă în două etape, la fel în cabinetul premierului din sediul Guvernului.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares