Mar 23, 2023, 04:48

ULTIMA ORĂ Primarul Sorin Oprescu, reținut după ce a fost prins în flagrant că lua șpagă

opresc

Oprescu: Mi-am propus să fac orașul ăsta să se învârtă după soare. E adevărat, o să fie puțin mai târziu decât m-am așteptat, că frâna politică e în toate locurile

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reţinut de DNA, sâmbătă noapte. După o înţelegere prealabilă cu şeful unei instituţii publice din subordinea Primăriei şi o persoană de încredere a primarului, Oprescu ar fi primit de la primul 25.000 euro din 60.000 euro pretinşi de cei doi de la patru denunţători pentru Oprescu. Primarul a fost prins în flagrant în timp ce lua mita și ar fi fost și filmat.

„În  perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înfiinţat în administraţia locală din Municipiului Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuţia acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti”, se arată în ordonanţa de reţinere a procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Executantul pretindea între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferenţa o primeau funcţionarii din cadrul aparatului primarului Municipiului Bucureşti, cu titlul de mită. Un procent de 10% din valoarea contractului ar fi fost cerută pentru Sorin Oprescu.

„O zi memorabilă: primarul Sorin Oprescu prins în flagrant în timp ce lua mită și reținut de procurorii DNA”, spune fostul contracandidat al lui Sorin Oprescu la alegerile pentru Primăria Capitalei, independentul Nicușor Dan, pe pagina sa de Facebook.

„Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului Bucureşti facilitau câştigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentaţia de atribuire, precum şi să aprobe şi dispună efectuarea plăţii facturilor emise de firmele respective, foarte repede faţă de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcţii de conducere în aparatul Primarului Municipiului Bucureşti, precum şi pentru Primar”, mai arată anchetatorii.

De la începutul celui de-al doilea mandat de primar general al lui Sorin Oprescu, din iunie 2012, Primăria Capitalei a acordat peste 120 de contracte în valoare de peste 300 de milioane de euro. Suma reiese din anunțurile de atribuire publicate de Primărie în Sistemul electronic de achiziții publice (site-ul guvernamental www.e-licitatie.ro), potrivit Hotnews. E vorba doar de contractele atribuite de ordonatorul principal de credite, Municipiul Bucuresti, nu și de contractele atribuite de alte instituții aflate în subordinea primarului general cum ar fi Administrația Străzilor sau Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București.

„Mi-am propus să fac orașul ăsta să se învârtă după soare. E adevărat, o să fie puțin mai târziu decât m-am așteptat, că frâna politică e în toate locurile. Toți îmi pun frână că au încercat să mă facă să pic între scaune. Puterea vrea, Opoziția se opune”, spunea Sorin Oprescu într-un interviu pentru Europa FM de la sfârșitul anului trecut.

Primarul Capitalei va fi dus la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Caracatița din Primăria Generală

În 26 iunie, consilierul personal al primarului Sorin Oprescu, Solomon Wigler, a fost trimis în judecată, în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită 204.000 de euro pentru intervenţii în aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale necesare construirii a trei supermarketuri.

„Chestiunea se pune în felul următor: este o activitate colectivă, însă răspunderea este individuală. Când nu faci socoteala şi nu te gândeşti foarte bine la ceea ce pierzi în câteva minute – şi mă refer la onorabilitate, atunci înseamnă că nu ai decât doua şanse: ori eşti prost, ori eşti prost“, spunea Sorin Oprescu despre consilierul personal.

Potrivit procurorilor, în perioada mai-iunie 2012 – mai 2015, Solomon Wigler, în calitate de consilier personal al primarului general al Capitalei, a pretins, în mai multe rânduri, 230.000 de euro şi a primit, în mai multe tranşe, 179.000 de euro de la un o persoană (martor denunţător în cauză), promiţând că va interveni la funcţionari din aparatul administrativ al edilului şi la consilieri din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pentru iniţierea şi votarea unor proiecte de hotărâre care vizau aprobarea unor planuri urbanistice zonale (PUZ) necesare edificării a trei supermarketuri în Bucureşti şi acceptarea unei donaţii de către Primăria Capitalei, potrivit Mediafax.

După primirea celor 179.000 de euro, în patru tranşe, respectiv înainte şi după votarea hotărârilor respective, Solomon Wigler a fost prins în flagrant, în 3 iunie, în timp ce primea alţi 25.000 de euro, din diferenţa de 51.000 de euro de la suma pretinsă.

Printre altele, Dumitru este acuzat că, în perioada 2009 – 2014, în calitate de director general în cadrul DGISP, preşedinte al comisiilor de evaluare şi preşedinte al comisiei de recepţie a lucrărilor, a pretins şi primit, de la o societate comercială, foloase necuvenite de peste 9.200 de lei.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares