Iun 7, 2023, 16:30

Putin sprijină rebelii sirieni, opozanți ai lui Assad, în luptă împotriva ISIS VIDEO

sursa WashingtonTimes

Președintele Rusiei spune că Rusia a început să stabilească anumite relații pe câmpul de luptă cu opoziția siriană. Asta după ce rebelii ar fi cerut rușilor să nu mai bombardeze teritoriile ocupate de ei. Putin spune că le-a făcut această concesie și, mai mult, este dispus ca pe viitor să le asigure suport aerian rebelilor care luptă împotriva grupărilor teroriste, dar mai ales împotriva Statului Islamic.

„O parte a opoziției siriene consideră posibilă începerea unei acțiuni militare asupra ISIS cu suportul aviației rusești, iar noi suntem dispuși să le oferim această asistență. Nu este momentul să avem o dezbatere despre cine este mai eficient în combaterea ISIS, noi trebuim să ne unim eforturile”, a spus președintele rus la sfârșitul summitului G20 de la Antalya.

Este primul semn clar că Rusia este dispusă la un compromis în ceea ce privește viitorul politic al lui Bashar al-Assad și al regimului său. Și astfel Kremlinul să facă parte activ din coaliția internațională care operează în Siria. Anunțul vine după summitul G20 din Turcia, în care principalul punct pe ordinea de zi au fost atentatele de la Paris și eliminarea ISIS. Atât Obama cât și David Cameron s-au întâlnit în privat cu Vladimir Putin într-o încercare de a convinge Moscova să își unească eforturile împotriva ISIS, dar și către o schimbare de putere în Siria.

„Preşedintele Obama şi preşedintele Putin au convenit asupra necesităţii unei politici de tranziţie, coordonată chiar de oficialii sirieni, care se va stabili prin negocieri între opoziţia siriană şi regimul Bashar al-Assad, sub supravegherea ONU, în vederea încetării conflictului armat”, a precizat un responsabil al Casei Albe.

Iranul rămâne singurul jucător important mondial care nu a dat semne că vrea să renunțe la Bashar al-Assad.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares