Ian 31, 2023, 08:16

Sfârșitul dominației partidului unic după alegerile din Spania. Podemos dă lovitura

fecha-elecciones-generales-2015-en-espana

UPDATE După numărarea a 98,1% dintre voturi, rezultatele arată astfel:

PP – 122 de mandate (în scădere cu aproape o treime față de 2011 când a obținut 186)

PSOE – 91 de mandate (cel mai slab rezultat din istoria sa)

Podemos – 63 de mandate

Ciudadanos – 40 de mandate

Partidul Popular a câștigat alegerile generale din Spania, urmând să obțină, după numărarea a 85% dintre voturi, maxim 124 de locuri în Parlament, din cele 176 de mandate necesare pentru a avea majoritate. Ceea ce îi obligă pe conservatorii premierului Rajoy să facă alianță cu o altă formațiune.

Veste proastă pentru populari este că principalii rivali, PSOE, la cel mai prost scor din istorie, vrea să se alieze cu surpriza acestor alegeri, Podemos, partidul care s-a ridicat din mișcările de stradă tip „Occupy” care au urmat măsurilor de austeritate.

Un bloc format din mai multe partide de stânga și-ar putea asigura majoritatea necesară pentru a guverna Spania în următorii patru ani. Socialiștii, Podemos, foștii comuniști Izquierda Unida și alte două formațiuni regionale ar avea în total peste 180 de locuri, peste pragul care asigura majoritatea absolută. Nu se întrevede o înțelegere facilă între competitorii politici.

Zeci de mii de oameni sărbătoresc în Spania victoria Podemos și șansa pe care președintele Pablo Iglesias o are de a-și negocia o poziție care să reprezinte dorința miilor de oameni, majoritatea tineri, care doresc o schimbare radicală în Spania.

Sistemul politic bipartit s-a terminat și intrăm acum într-o nouă eră în țara noastră. Bine ai venit 2016, anul schimbării”, a afirmat Inigo Errejon, numărul 2 din Podemos.

Socialiștii vor obține 79-85 de locuri în parlamentul spaniol, Podemos între 70 și 80 de locuri, iar Ciudadanos între 46 și 50 de locuri, informează exit-poll-urile citate de Reuters.

podemos

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares