Ian 31, 2023, 00:26

ULTIMA ORĂ Sondaj strâns pentru rămânerea în zona euro. 44,8% – DA; 43,4% – NU

Credit foto: Greekreporter.com

Veşti proaste pentru guvernul lui Alexis Tsipras. Potrivit ultimului sondaj publicat în urmă cu puţin timp de AFP, 44,8% dintre greci vor vota DA la referendumul de duminică, ce ar putea decide soarta ţării în zona Euro. 43,4% înclină pentru NU, potrivit aceluiaşi sondaj citat de France Press, iar restul sunt indecişi sau nu ştiu dacă vor merge la referendum.

Biserica Ortodoxă din Grecia s-a alăturat de curând taberei proeuropeane, cu patru zile înainte de referendumul asupra programului de salvare a ţării, relatează postul Radio Vatican în pagina electronică. Arhiepiscopul Ieronim al II-lea al Atenei i-a îndemnat pe greci să rămână „în inima Europei”, într-una dintre rarele intervenţii publice. Ieronim este una dintre cele 85 de personalităţi care îndeamnă la un vot pentru acceptarea ultimelor condiţii propuse de creditori, pentru a pune capăt paraliziei economice a ţării.

Premierul Tsipras şi ministrul de Finanţe, Yanis Varoufakis, au anunţat că vor demisiona dacă grecii vor vota în favoarea acordului propus de creditorii internaţionali. Şeful guvernului insistă că dacă grecii vor da un vot de blam duminică, nu îşi semnează ieşirea din Uniunea Europeană, ci îi vor da lui şi Executivului pe care îl conduce mai multă putere de negociere cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană.

Calculele Fondului Monetar Internaţional sunt sumbre pentru viitorul imaginat de Tsipras. Într-un studiu publicat recent, FMI a avertizat că Grecia va avea nevoie de noi finanţări, în valoare de aproximativ 50 miliarde de euro, în următorii trei ani, precum şi de o restructurare a datoriei, în absenţa reformelor şi a unei creşteri economice solide. Dacă anul trecut FMI preconiza că datoria Greciei va scădea de la 175% din PIB în 2013 până la 128% din PIB în 2020, ultimul raport al Fondului estimează că în 2020 datoria Greciei se va situa la 150% din PIB.

 

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares