Mai 28, 2023, 16:34

Ultimatum primit de Grecia în Parlamentul European pentru încheierea unui acord. Alternativa: „Grexit”

tsipri bun

Guy Verhofstadt, liderul liberalilor din Parlamentul European, a avut una dintre cele mai dure, directe şi savuroase intervenţii din Parlamentul European. Verhofstadt i-a atras atenţia lui Tsipras că vorbeşte mereu despre reforme, dar că nu vine cu nicio propunere concretă. Liderul ALDE l-a întrebat pe şeful guvernului elen dacă vrea ca poporul să-şi amintească de el ca de un „accident electoral”.

„Nimeni care este întreg la mine nu îşi doreşte un „Grexit”, dar te avertizez, Alexis Tsipras, asta se va întâmpla dacă nu îţi asumi responsabilitatea. Sunt furios pentru că de 5 ani mergem ca nişte somnabuli spre „Grexit”, iar acum alergăm cu ochii deschişi către asta. Poporul grec este sătul de modul în care a fost condusă Grecia în ultimele decenii. Când vei schimba asta, Alexis Tsipras? Cum vrea Tsipras să îşi amintească poporul de el? Ca un accident electoral care şi-a adus oamenii într-o şi mai mare sărăcie? Sau ca un reformator revoluţionar? Nu îţi trăda oamenii, Alexis. Pentru că 80% dintre ei vor să rămână în Euro. Arată-le lor şi nouă că eşti un lider adevărat, nu un fals profet. Trebuie să prezinţi un pachet de reforme, nu mai este o problemă de: Cine a fost primul, oul sau găina?”


Eurodeputatului german Manfred Weber, a fost la fel de dur cu premierul elen. Tsipras a venit în Parlamentul European pe poziţie de forţă, deloc dispus să negocieze, spre mulţumirea extremiştilor, care l-au aplaudat minute în şir, încă de la intrarea în plen.

„Domnule Tsipras, extremiştii Europei vă aplaudă. V-aţi înconjurat de prieteni greşiţi. Nu mai minţiţi oamenii, tăierea datoriei nu va afecta bancherii, va lovi în asistentele medicale din Slovacia şi în funcţionarii publici din Finlanda. Dacă ţările din zona Euro ar decide să organizeze propriul referendum ca să nu mai fie nevoie să împingem bani către Grecia?”, a spus Manfred Weber.

Preşedintele Consiliului European l-a avertizat şi el pe Alexis Tsipras să nu se mai joace cu creditorii, pentru că Europa ia în calcul un „Grexit”. Donald Tusk a trimis săgeţi către Rusia şi, făcând aluzie la presupusul ajutor financiar salvator pe care l-ar putea oferi Putin lui Tsipras

„Caută ajutor printre prieteni, nu printre duşmani. Mai ales când aceştia nu sunt capabili să te ajute. Şi dacă vrei să îţi ajuţi prietenul la nevoie, nu îl umili. Fără unitate ne vom trezi în 4 zile într-o Europă diferită. Acesta chiar este ultimul apel la trezire pentru Grecia. Până acum am evitat să vorbesc de termene limite. Dar trebuie să spun cât se poate de clar că ultimatumul este această săptămână. Toţi suntem responsabili pentru criză şi avem cu toţii o responsabilitate să o rezolvăm. Moralitatea înseamnă să îţi plăteşti datoriile.”

Aşa cum era de aşteptat, membrii partidelor extremiste din Parlamentul European, i-au mulţumit lui Tsipras pentru curaj şi l-au susţinut în demersul său, chiar dacă asta înseamnă ieşirea din Uniunea Europeană şi zona Euro. Liderul radical francez, Jean-Marie Le Pen, a spus că Grecia trebuie să iasă din „fălcile de oţel” ale zonei Euro şi a citat din economistul de Nobel, Paul Krugman, care susţine că „Grexit” poate fi o soluţie pentru ţara lui Tsipras. Mult mai ferm a fost liderul britanicilor de la UKIP, Nigel Farage.

„Aici nu vorbim numai despre Grecia, toate ţările care sunt la Mediterană folosesc moneda greşită. Continentul este împărţit. Este un nou Zid al Berlinului, iar el se numeşte euro. Ascultaţi numai modalitatea în care liderul german(n.r. Manfred Weber) l-a atacat pe domnul Tsipras.”

Membrii eurozonei au acordat Greciei termen până la sfârşitul săptămânii pentru a veni cu propuneri noi de măsuri pe care să le ia în schimbul ajutorului financiar de care este nevoie pentru ca ţara să nu părăsească blocul monedei unice. În acest timp, băncile greceştinu  mai au bani gheaţă, iar vacanţa bancară, prevăzută iniţial pentru o săptămână, a fost prelungită pentru încă una. Reamintim că oamenii pot scoate din bancomate maxim 60 de euro pe zi, dar în curând, toate conturile ar putea fi blocate. Disperat, guvernul de la Atena a cerut miercuri, în mod oficial, un plan de salvare pe o perioadă de trei ani din fondul de salvare al zonei euro şi a promis că va începe să implementeze unele dintre reformele solicitate de către creditori începând de săptămâna viitoare.

Citeşte şi

0 Comentarii

Shares