Mai 18, 2021, 11:38

Un admirator al lui Trump plănuia un atentat împotriva musulmanilor

trump

Un susţinător de-al lui Donald Trump a fost arestat în Richmond, California, după ce poliţiştii au fost avertizaţi că bărbatul construieşte o bombă artizanală. William Celli plănuia să o folosească împotriva comunităţii musulmane din California.

Imediat după arestare poliţiştii au evacuat zona din jurul casei lui Celli, după ce au găsit cel puţin un dispozitiv exploziv pe care l-au şi detonat înainte să permită vecinilor să se întoarcă în case. Bărbatul de 55 de ani va fi dus în faţa judecătorului cu propunere de arestare preventivă pentru posesie de materiale explozive şi ameninţări teroriste.

Arestarea sa vine în contextul ameninţărilor ISIS, dar şi după atacul din San Bernardino, California, soldat cu 14 morţi. Ura americanilor s-a îndreptat în ultima perioadă cu precădere împotriva musulmanilor, potrivit sondajelor. Iar, acest curent a fost exploatat electoral de Donald Trump care rămâne în fruntea candidaţilor republicani cu o retorică tot mai puternică antiimigraţie şi antimusulmană.

William Celli nu corespunde profiului teroristului. Pagina sa de Facebook „arată o nemulţumire a omului alb care a fost încurajat într-o retorică xenofobă de oameni ca Donald Trump, candidatul republican”, notează Huffington Post. La începutul lunii, Trump a cerut o interzicerea temporară a imigranţilor musulmani din Statele Unite.

Pe pagina sa de Facebook americanul şi-a exprimat în mai multe rânduri admiraţia pentru mogulul Donald Trump, aşa cum arată şi o postare din octombrie. Acesta îl consideră pe Trump un om extraordinar pe care „l-ar urma până la capătul lumii”.

trump celli

Într-o postare mai veche, acesta îşi lărgeşte atacul xenofob şi împotriva altor naţii:

„Am pierdut 30% dintre clienţi în favoarea hispanicilor care vin în ţara mea cu pretexte false. Trebuie să se întoarcă în ţările lor, să nu mai vorbească de beneficiile de care profită la maxim”, scria acesta în iunie 2014, înainte ca Trump să îşi lanseze oficial candidatura pentru Casa Albă.

„Trump nu este cel care a creat astfel de opinii, dar este cel care a reuşit să le aducă în atenţie la ore de maximă audienţă”, spun jurnaliştii de la Huffington Post.

0 Comentarii

Shares